Korhonen ja Alma Media yhä täysin eri mieltä Lapin Kansa -riidassa

Toimittaja Johanna Korhonen ja Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne esittivät oikeudessa eriävät näkemykset siitä, olisiko Lapin Kansan päätoimittajaksi voitu valita lesbo.

Osapuolet kohtasivat keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa. Korvausoikeudenkäynnissä taitettiin peistä siitä, oliko Almalla tarpeeksi painavat syyt lopettaa Korhosen työsuhde vai oliko kyse syrjinnästä.

Korhonen kertoi oikeudessa kysyneensä Telanteelta viime syksynä, olisiko häntä valittu päätoimittajaksi ilman väärinkäsitystä hänen puolisonsa sukupuolesta. Korhosen mukaan Telanteen vastaus tuolloin oli ei.

- Hänen mukaansa esimerkiksi edustaminen olisi mahdotonta tällaisella perhetaustalla, Korhonen kertoi.

Keskiviikkona Telanne kiisti väitteen jyrkästi. Hän mukaansa lesbous ei olisi vaikuttanut valintaan millään tavalla.

- Ei mitenkään. Se ei olisi estänyt valintaa missään tapauksessa, Telanne sanoi. Hänen mukaansa Almaan mahtuu monenlaisia pareja ja perheitä.

Hyytävä hetki saunakabinetissa

Korhosen ja Telanteen edellinenkään tapaaminen ei sujunut täysin yhteisymmärryksen merkeissä. Vastavalittu Lapin Kansan päätoimittaja Korhonen sai viime syyskuussa kutsun Alma Median pääkonttoriin Helsinkiin.

Alman johto oli saanut kolme päivää aikaisemmin nimettömän tekstiviestin, jossa oiottiin yhtiössä vallinnutta käsitystä siitä, että Korhosen puoliso olisi mies. Samaisessa viestissä mainittiin, että puoliso on ehdolla kunnallisvaaleissa.

Korhosen mukaan Telanne oli vihainen, jopa aggressiivinen, ja tunnelma saunakabinetissa hyytävä. Korhosen mukaan Telanne oli repivinään päätoimittajan työsopimuksen ja sanoi, että se on mitätön. Jossain vaiheessa toimitusjohtaja oli noussut seisomaan, kääntynyt seinään päin ja puristellut käsiään nyrkkiin.

Telanne ei ollut samaa mieltä kaikkein teatraalisimmista eleistä.

- Olin tuohtunut, enkä peitellyt suuttumustani, toimitusjohtaja sanoi.

Korhonen vuodatti kyyneliä kertoessaan epäluottamuslauseista ja siitä, miten koki perhettään vastaan hyökätyn. Hän ei esittänyt kertomustaan pelkästään oikeuden jäsenille, vaan kääntyi puoliksi yleisöön päin.

"Kyse vain luottamuspulasta"

Korhonen uudisti oikeudessa näkemyksensä siitä, että Alma purki hänen työsuhteensa naispuolison takia. Hänen mukaansa kyse ei ollut valehtelusta, koska häneltä ei ollut kysytty puolison sukupuolta. Hän ei ollut myöskään mieltänyt, että asia voisi olla Almalle merkittävä.

Telanteen mukaan sopimuksen purkamisen taustalla oli pelkästään luottamuspula.

- Se syntyi siitä, että hän oli valehdellut meille puolisonsa poliittisesta aktiivisuudesta eikä korjannut väärää käsitystä hänen sukupuolestaan, Telanne sanoi oikeudessa.

Oikeussalin ulkopuolella Telanne sanoi, että pitää tapausta erittäin valitettavana. Hän arvioi, että kohu on vaikuttanut Almaan kielteisesti lähinnä mielikuvahaittojen tasolla.

Korhonen vaatii Lapin Kansaa julkaisevalta Alman tytäryhtiöltä Pohjois-Suomen Medialta lähes 230 000 euron korvauksia. Hänen mukaansa jutussa ei ole kuitenkaan kyse rahasta vaan oikeudesta.

Alman mukaan vaatimukset ovat perusteettomia. Juttua puidaan Helsingin käräjäoikeudessa vielä perjantaina. Alma Media on Suomen Tietotoimiston suurin omistaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Hallitus kokoontuu tänään iltakouluun lomien jälkeen

Koulutyö alkaa monissa kouluissa tänään, ensimmäiset kiirehtivät opintielle jo eilen

Valtiovarainministeriön on määrä saada valmiiksi ehdotuksensa ensi vuoden budjetiksi – neuvotteluissa etsitty keinoja esimerkiksi vientiteollisuuden auttamiseksi

Jyväskyläläinen asianajaja Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois" – katso video heittelehtivästä rekasta

Opettajien lomautukset alkoivat Karstulassa ja jatkuvat syksymmällä – "Ensi vuoteen haemme muita säästöjä"

Kotijuhlat tulossa ja korona arveluttaa? – lue lääkäreiden ja viranomaisten ohjeet turvalliseen juhlintaan

Rivit, Raitti vai Sylit – nyt kysytään kaupunkilaisten mielipidettä Samulinniityn uudesta asuinalueesta

THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen

Leivonmäkeläinen Helena Gyldén kohtasi Nelostiellä 2,7 promillen humalassa ajaneen rekkakuskin: "Löin jarrut pohjaan ja huudahdin, että herra jumala, nyt se kaatuu"

Tilapäinen auton tarve? Jyväskylän kaupunki vuokraa kimppa-autoja myös yksityishenkilöille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.