Korkeakoulujen uudistus sataa yritysten laariin: valmennuskurssien suosio kasvaa

Korkeakoulujen siirtyminen todistusvalintaan on satanut osin valmennuskursseja tarjoavien yritysten laariin. STT:n haastattelemat yritykset kertovat, että lukion valmennuskurssien ja abikurssien suosio on lisääntynyt uudistuksen myötä.

Pääsykokeiden painoarvon vähenemisen on arveltu aiheuttavan osallistujakadon niihin valmentavilla kursseilla, mutta osallistujamäärät eivät yritysten mukaan ole ainakaan vielä juuri järkkyneet pääsykokeisiin valmentavilla kursseilla.

Todistusvalinnasta tulee ensi vuonna pääasiallinen väylä korkeakouluun, mutta esimerkiksi kauppatieteissä hakukohteiden aloituspaikoista 60 prosenttia täytetään jo nyt todistuksen perusteella. Opetusministeriö on perustellut uudistusta muun muassa sillä, että todistusvalinta vähentäisi maksullisten valmennuskurssien käyttöä ja näin ollen edistäisi tasa-arvoa korkeakouluun hakevien kesken. Alan yritykset kuitenkin kertovat asiakasmääriensä kasvaneen lukion valmennuskurssien ja abikurssien suosion lisäännyttyä.

– Siihen voi olla monta tekijää, mutta yksi on varmasti tietoisuus siitä, että eritoten ylioppilaskokeen arvosanoilla on valtava merkitys korkeakoulujen todistusvalinnassa, sanoo valmennuskursseja tarjoavan TutorHousen toimitusjohtaja Pekka Impiö.

Eximian markkinointi- ja asiakaspalvelupäällikkö Mikael Öhman sanoo kurssien suosion kasvaneen merkittävästi. Samaa kertoo Valmennuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Nousiainen.

– Kaikki abikurssit ovat myyneet aiempia vuosia paremmin. Lukiolaiset ovat yllättävän nopeasti mieltäneet todistusvalinnan tarkoituksen, mekin yllätyimme siitä, Nousiainen sanoo.

Esimerkiksi alan suurimman toimijan Valmennuskeskuksen liikevaihto on kasvanut viime vuosina. Sen tuorein liikevaihto oli yli 8 miljoonaa euroa, ja yritys teki lähes 400 000 euron voitollisen tuloksen. Tämän vuoden lukuja ei ole vielä saatavissa.

Pitkä matematiikka ja äidinkieli suosiossa

Yritysten mukaan osallistujamäärät ovat nousseet varsinkin kursseilla, joiden aineista saa todistusvalinnassa hyvät pisteet. Äidinkielen ja pitkän matematiikan kerrotaan olevan suosituimpia aineita.

– Äidinkielen ilmoittautumismäärät ovat kaksinkertaistuneet meillä heinä-elokuun aikana aiempaan verrattuna, Valmennuskeskuksen Janne Nousiainen kertoo.

Eximian Mikael Öhmanin mukaan osa aiemmin suosituista kursseista on menettänyt osallistujia, koska niiden aineista ei saa paljon pisteitä todistusvalinnassa.

– Ennen terveystieto oli hyvin suosittu kurssi, koska se oli niin sanotusti helppo aine saada hyvä arvosana. Mutta kun siitä ei enää ole niin suurta hyötyä pisteiden valossa, on osallistujamäärä ehkä vähän pudonnut.

Alan yritykset uskovat valmennuskurssien suosion nousun johtuvan opiskelijavalintauudistuksesta sekä vanhempien ja nuorten asennemuutoksesta.

– Vanhemmat ovat aina olleet kiinnostuneita lastensa menestyksestä. Toiset käyttävät rahojaan tukeakseen lastensa harrastusta ja toiset oppimista, TutorHousen Pekka Impiö sanoo.

Peruskoululaiset tähtäimessä

TutorHouse tarjoaa myös peruskoululaisille kursseja, ja Impiö kertoo niidenkin kysynnän kasvaneen.

– Puhutaan yläkoululaisista, jotka tulevat lukiovalintojen kynnykselle. Peruskoululaisten suurin motivaatio valmennuskursseilla on halu nostaa keskiarvoa, jotta päästään haluttuun lukioon. Eritoten tänä kesänä huomasimme, että ysille menevät ovat todella kiinnostuneita kertaamaan peruskoulun matematiikan, englantia ja ruotsia.

Eximia ja Valmennuskeskus eivät vielä tarjoa kursseja peruskoululaisille, mutta ovat miettineet asiaa.

– Ne ovat varmaan seuraava askeleemme, mutta tässä on vielä tekemistä, kun siirrytään pääsykoeorientoituneesta valmennuksesta koko lukion kattavaksi valmennukseksi, Nousiainen pohtii.

TutorHouse on osa Sanoma Prota. Sanoma on STT:n pääomistaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Vanhalla hautausmaalla tehtiin ilkivaltaa ainakin kymmenelle haudalle: lyhtyjä rikottu, istutuksia tuhottu, hautakivi kaadettu ja ristejä revitty irti

Kolme viikkoa tartunnoitta – Keski-Suomessa ei uusia koronatartuntoja, koko valtakunnassa viisi

Suomessa todettu vuorokaudessa viisi uutta koronavirustartuntaa

IL: Tiina Jylhä nosti kolmen miljoonan euron vahingonkorvauskanteen Suomen valtiota vastaan maskikaupoista

Suurin osa saanut myrskyssä katkenneet sähköt takaisin – Itä-Suomessa on vielä korjattavaa, sähköverkon ongelmat hidastavat junaliikennettä

Kangasniemen putkirikko: Vuorokauden vedet valuivat maahan parissa tunnissa – asukkaat voivat auttaa säästelemällä vettä

Kansanedustaja Sebastian Tynkkysen tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan pysyi hovissa

Kangasniemellä vakava vedenjakelun häiriö – vettä vuosi repeämästä niin paljon, että koko vesitorni tyhjentyi

Lähes 13  000 ihmistä on hakenut tartuntatautipäivärahaa Kelalta – kielteisiä päätöksiä entistä vähemmän

Yön uutiskooste: Kyselyn mukaan hieman yli puolet pitää rasismia ongelmana Suomessa, Yhdysvalloissa eniten koronatartuntoja vuorokauden aikana koskaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.