Korkeakoulujen uudistus sataa yritysten laariin: valmennuskurssien suosio kasvaa

Korkeakoulujen siirtyminen todistusvalintaan on satanut osin valmennuskursseja tarjoavien yritysten laariin. STT:n haastattelemat yritykset kertovat, että lukion valmennuskurssien ja abikurssien suosio on lisääntynyt uudistuksen myötä.

Pääsykokeiden painoarvon vähenemisen on arveltu aiheuttavan osallistujakadon niihin valmentavilla kursseilla, mutta osallistujamäärät eivät yritysten mukaan ole ainakaan vielä juuri järkkyneet pääsykokeisiin valmentavilla kursseilla.

Todistusvalinnasta tulee ensi vuonna pääasiallinen väylä korkeakouluun, mutta esimerkiksi kauppatieteissä hakukohteiden aloituspaikoista 60 prosenttia täytetään jo nyt todistuksen perusteella. Opetusministeriö on perustellut uudistusta muun muassa sillä, että todistusvalinta vähentäisi maksullisten valmennuskurssien käyttöä ja näin ollen edistäisi tasa-arvoa korkeakouluun hakevien kesken. Alan yritykset kuitenkin kertovat asiakasmääriensä kasvaneen lukion valmennuskurssien ja abikurssien suosion lisäännyttyä.

– Siihen voi olla monta tekijää, mutta yksi on varmasti tietoisuus siitä, että eritoten ylioppilaskokeen arvosanoilla on valtava merkitys korkeakoulujen todistusvalinnassa, sanoo valmennuskursseja tarjoavan TutorHousen toimitusjohtaja Pekka Impiö.

Eximian markkinointi- ja asiakaspalvelupäällikkö Mikael Öhman sanoo kurssien suosion kasvaneen merkittävästi. Samaa kertoo Valmennuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Nousiainen.

– Kaikki abikurssit ovat myyneet aiempia vuosia paremmin. Lukiolaiset ovat yllättävän nopeasti mieltäneet todistusvalinnan tarkoituksen, mekin yllätyimme siitä, Nousiainen sanoo.

Esimerkiksi alan suurimman toimijan Valmennuskeskuksen liikevaihto on kasvanut viime vuosina. Sen tuorein liikevaihto oli yli 8 miljoonaa euroa, ja yritys teki lähes 400 000 euron voitollisen tuloksen. Tämän vuoden lukuja ei ole vielä saatavissa.

Pitkä matematiikka ja äidinkieli suosiossa

Yritysten mukaan osallistujamäärät ovat nousseet varsinkin kursseilla, joiden aineista saa todistusvalinnassa hyvät pisteet. Äidinkielen ja pitkän matematiikan kerrotaan olevan suosituimpia aineita.

– Äidinkielen ilmoittautumismäärät ovat kaksinkertaistuneet meillä heinä-elokuun aikana aiempaan verrattuna, Valmennuskeskuksen Janne Nousiainen kertoo.

Eximian Mikael Öhmanin mukaan osa aiemmin suosituista kursseista on menettänyt osallistujia, koska niiden aineista ei saa paljon pisteitä todistusvalinnassa.

– Ennen terveystieto oli hyvin suosittu kurssi, koska se oli niin sanotusti helppo aine saada hyvä arvosana. Mutta kun siitä ei enää ole niin suurta hyötyä pisteiden valossa, on osallistujamäärä ehkä vähän pudonnut.

Alan yritykset uskovat valmennuskurssien suosion nousun johtuvan opiskelijavalintauudistuksesta sekä vanhempien ja nuorten asennemuutoksesta.

– Vanhemmat ovat aina olleet kiinnostuneita lastensa menestyksestä. Toiset käyttävät rahojaan tukeakseen lastensa harrastusta ja toiset oppimista, TutorHousen Pekka Impiö sanoo.

Peruskoululaiset tähtäimessä

TutorHouse tarjoaa myös peruskoululaisille kursseja, ja Impiö kertoo niidenkin kysynnän kasvaneen.

– Puhutaan yläkoululaisista, jotka tulevat lukiovalintojen kynnykselle. Peruskoululaisten suurin motivaatio valmennuskursseilla on halu nostaa keskiarvoa, jotta päästään haluttuun lukioon. Eritoten tänä kesänä huomasimme, että ysille menevät ovat todella kiinnostuneita kertaamaan peruskoulun matematiikan, englantia ja ruotsia.

Eximia ja Valmennuskeskus eivät vielä tarjoa kursseja peruskoululaisille, mutta ovat miettineet asiaa.

– Ne ovat varmaan seuraava askeleemme, mutta tässä on vielä tekemistä, kun siirrytään pääsykoeorientoituneesta valmennuksesta koko lukion kattavaksi valmennukseksi, Nousiainen pohtii.

TutorHouse on osa Sanoma Prota. Sanoma on STT:n pääomistaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Laukaan mopokolarin kahdesta loukkaantuneesta toinen kuoli vammoihinsa – turmapaikalla palavat nyt kynttilät

Äänekoskella liikenneonnettomuus 13-tiellä – säiliörekasta valunut vaarallista ainetta maastoon

Näkökulma: Huippujen nostamisen ei pitäisi vaatia sivullisia uhreja – "Voi kysyä, haluammeko pitää yllä sellaisia kulttuureita ja instituutioita, joihin täytyy kasvattaa ja kouluttaa taas uusia ihmisiä nöyryyttämällä"

Sinä aamuna kirkonkylä järkyttyi – kohtalokas hälytys tuli kello 4.50 ja Jouni Heiskanen teki, mitä oli tehtävissä

Rinne selittää kansainvälistä hämmennystä aiheuttaneita Brexit-puheitaan: "Syyskuun lopun takaraja on vain viitteellinen"

Rinne STT:lle: Suomen ja EU:n brexit-linjassa ei muutoksia – "Syyskuun lopun takaraja on vain viitteellinen"

Kerrostalokaksio tuhoutui täysin tulipalossa Vantaalla – poliisi tutkii syttymissyytä

Ajokeli pysyy huonona alkuviikon öinä ja aamuina, loppuviikolla sää lämpenee

Rattijuoppo suistui yöllä ulos tieltä Laukaassa – kolme matkustajaa kyydissä

Mopoauto päätyi katolleen ojaan Raumalla – seitsemän nuorta kyydissä, yksi sairaalaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.