Korkeakoulutukseen 134 miljoonaa euroa – aloituspaikkoja tulossa reilusti lisää

Osana lisätalousarviotaan hallitus rahoittaa 4 800 uutta korkeakoulujen opiskelupaikkaa. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) kertoi tiistai-iltana STT:lle, että paikoista 2 200 kohdistuu ammattikorkeakouluille ja 2 600 yliopistoille. Rahoitusta tähän on varattu runsaat 120 miljoonaa euroa.

– Olen äärimmäisen tyytyväinen, että koulutukseen satsataan. Nyt on nuorten hyvä aika opiskella, kun töitä ei ole niin paljon tarjolla, Kosonen sanoi.

Opiskelupaikkojen lisäys on kertaluontoinen ja jakaantuu tämän vuoden syksyn sekä ensi vuoden kesken. Kososen mukaan vuosikohtaisesta jaosta ei ole vielä tietoa, mutta tälle syksylle lisättävät paikat pyritään saamaan selville heinäkuun alkuun mennessä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö vaikuttaa siihen, mille aloille ja mihin korkeakouluihin rahoitusta uusia opiskelupaikkoja varten myönnetään.

– Korkeakoulut itse päättävät aina aloituspaikoistaan, mutta meillä ministeriöllä on nyt tällä rahoituspotilla mahdollisuus ohjata aloituspaikkoja.

Avoimen korkeakoulun väylille hallitus satsaa erikseen 10 miljoonaa euroa.

Lasten ja nuorten tukea kolmen ministeriön alalle

Lasten ja nuorten hyvinvointiin ohjataan massiivisen lisätalousarvion osana noin 320 miljoonaa euroa. Se jakaantuu tukena opetuksen, sosiaalitoimen sekä työvoima- ja yrityspalveluiden kesken.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa tiistai-iltana, että noin puolet lasten ja nuorten tukipaketista kohdistuu opetus- ja kulttuuriministeriön alalle. Tukea jaetaan esimerkiksi kaikille koulutusasteille runsaan 130 miljoonan euron edestä.

Sosiaali- ja terveysministeriön alalla tuella on tarkoitus vahvistaa lasten ja nuorten tarvitsemia sosiaalipalveluita ja mielenterveyspalveluita.

– Lisäksi torjumme pandemian aiheuttamia sosiaalisia ongelmia, Andersson sanoi.

Työ- ja elinkeinoministeriön kautta hallitus puolestaan tarjoaa syrjäytymisvaarassa oleville nuorille koulutuksia ja palveluita tukemaan tutkinnon tai työpaikan saavuttamista. Osa lisäyksestä käytetään julkisiin työvoima- ja yrityspalveluihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskyläläisperheen kaksi lasta altistui koronalle Mannisenmäen päiväkodissa – äiti toivoo, että syyllistämisen sijaan muistettaisi riskit: "Eilen käytiin testissä ja nyt odotellaan"

Koronan vahvistama pyöräilybuumi näkyi kesäkuussa myyntipiikkinä – suuria poistomyyntejä ei välttämättä syksyllä nähdä

Sotilaspoliisi jatkaa Palokan senioritalon jälkivartiointia – uudelleen syttymisen mahdollisuutta ei ole vielä täysin poissuljettu

SPR järjesti ruokaa, vaatteita ja hygieniatarvikkeita Palokan tulipalosta evakuoiduille heti lauantaina – näin sinä voit auttaa

Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia

Sunnuntain jumalanpalvelus lähettiin suorana Tikkakosken kirkosta – katso tallenne

Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille

Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja säiliörekan törmäyksessä Lumijoella

Yön uutiskooste: Jyväskylän Palokan senioritalopalon tutkinta alkaa, presidentti Niinistö aikoo jatkossakin ottaa kantaa myös toimivaltansa ulkopuolisiin asioihin

Taksikuski Emma Mäklin kuljetti Palokan palossa kotinsa menettäneitä ilmaiseksi – "Hädänalaisten auttaminen on itselleni tärkeää"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.