Korkeakoulutus suojaa yhä heikommin kortistolta

Monen korkeakoulutetun vapun juhlintaa on varjostanut työttömyys. Vielä useampaa se kourii ensi kesänä. Akava ennustaa, että silloin korkeasti koulutettujen työttömien määrä nousee uuteen ennätykseen, 15 000:een.

- Tämän vuoden kesällä tulee kaikkien aikojen ennätys rikkoontumaan. Sen uskaltaa jo nyt sanoa, kommentoi Akavan työvoimapoliittinen asiamies Heikki Taulu.

Työttömyyden rakenne on nyt kokonaan toinen kuin 1990-luvun laman kynnyksellä. Taulu toteaa, että nyt ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita työttömiä on seitsemän kertaa enemmän. Tohtoreita ja lisensiaatteja on jopa 9-10 kertaa enemmän.

- Suuret koulutusmäärät on suurin syy. Tässä on ollut 15 vuotta talouden nousukautta takana. Kuitenkin ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden, eli maistereiden ja diplomi-insinöörien ja niin edelleen, työttömyys on laskenut vain vähän.

Oman lisänsä soppaan toi viime kesän maisterisuma, kun ennätysmäärä opiskelijoita urakoi opintonsa päätökseen tutkintouudistuksen takia.

Kun verrataan viime vuoden maaliskuun lopun lukuja tämän vuoden vastaaviin, kiivainta työttömyyden nousu on ollut vientialoilla. Tradenomien työttömyys on kasvanut 40 prosenttia, amk-insinöörien kolmanneksella.

Määräaikaisia pulmia

Akateemisista nihkeimmin palkkatyötä on viime vuosina irronnut taide- ja kulttuurialalta. Hankalaa on ollut myös humanisteilla.

Sen sijaan lääkärit, hammaslääkärit sekä farmaseutit voivat jopa valita työpaikkansa. Samoin sosiaalialan työllisyystilanne on hyvä.

Akateemisten kesto-ongelmaksi ovat viime vuosina muodostuneet määräaikaiset työsuhteet. Niissä roikkuu 13 prosenttia Akavan jäsenistä.

- Vaikka julkisuudessa irtisanomiset saavat merkittävän painoarvon, valtaosa tästä työttömyyden kasvusta johtuu siitä, ettei määräaikaisten sopimuksia uusita. Vain pieni osa työttömistä tulee irtisanomisten kautta.

Pikaista apua ei ole luvassa, ennakoi työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen.

- Pari vuotta tullaan tätä huonoa aikaa elämään. Vaikka talouden suhdanteissa tulisi jotain nousua, niin työllisyystilanne tulee pahenemaan ensi talvea kohden erittäinkin paljon.

Opintonsa aloittaneille tilanne on jo lohdullisempi.

- Ne, jotka ovat aloittaneet opinnot viime vuonna tai nyt, pääsevät siihen tilanteeseen työmarkkinoilla, jolloin laskusuhdanne on ohi ja eläköityminen on vauhdissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskylän Vesankajärven Kuoliosaaressa syttyi pieni turpeikon palo

Saarikon mukaan Kulmunin ministeriero herätti kentällä pohdintaa puoluejohtajan asemasta – "Olen aivan varma, että tämä kisa tarvittiin"

Presidentti Niinistö kannusti suomalaisia koronataisteluun Facebookissa

Keskusta haluaisi eläkerahastot tukemaan suomalaista omistajuutta, mutta yhtiöistä muistutetaan painoarvon olevan jo nyt korkea

Matot ehtii vielä pestä, vaikka kuivuminen kestää nyt pidempään kuin alkukesällä – lue tästä marttojen ohjeet

United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"

Avohakkuista ei kannata luopua kokonaan – Jyväskylän yliopiston tuoreesta tutkimuksesta selviää, ettei ainoastaan jatkuvaan kasvatukseen siirtyminen ole järkevä vaihtoehto

OAJ listasi 18 "törkykuntaa", jotka lomauttavat opettajia heti lukuvuoden alussa – joukossa Karstula ja Ähtäri, katso koko lista

Ähtärin metsäpalo lähti hakkuujätteen poltosta – levisi kahdelle hakkuuaukealle ja metsään

Liikenneministeriö neuvottelee terveysturvallisuuden ohjeista joukkoliikenteeseen – Finnair edellyttää jo maskipakkoa, HSL suunnittelee asiaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.