Korkeimman oikeuden presidentiksi esitetään Timo Eskoa

Korkeimman oikeuden (KKO) presidentiksi on nousemassa oikeustieteen tohtori Timo Esko. Valtioneuvosto esitti häntä virkaan torstaina.

Esko, 63, toimii Turun hovioikeuden presidenttinä, ja hänen on määrä aloittaa KKO:ssa vuoden alussa. Vielä on hänen mukaansa mahdotonta sanoa, onko KKO:n linjaan odotettavissa suuria muutoksia.

– Valta ei koskaan ole sellainen paketti, joka vain siirtyy ihmiseltä toiselle. Jokainen muovaa sitä asemaansa kykyjensä ja taipumustensa mukaan, ja sittenhän siihen vaikuttavat vielä ulkoisetkin tekijät.

– Mutta tarpeen mukaan mennään.

Esko sanoo myös, että osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun kuuluu asemaan.

– Ensisijaista varmaan on se, että keskustelee korkeimman oikeuden henkilöstön kanssa siitä, mitkä toimenpiteet nyt olisivat tarpeellisia.

"Rahoitustilanne vaikeutunut"

Esko arvioi Suomen oikeudenhoidon tilaa tyydyttäväksi. Hän on käyttänyt arviointiin Euroopan neuvoston piirissä toimivan, oikeudenhoidon tehokkuutta tutkivan komission julkaisuja. Viimeisin on viime vuodelta.

– Siinä on listattu monenlaisia asioita määrärahoista alkaen.

Tämä ei Eskon mukaan muuta tosiasiaa, että oikeuslaitoksen rahoitustilanne on käynyt vaikeammaksi ympäri Eurooppaa.

Esko siirtyy tuttuun ympäristöön, sillä hän toimi KKO:ssa oikeusneuvoksena 2006–12.

– Jos nyt vertaa hovioikeuteen, kyllähän se työ on kovin erilaista. Keskitytään ennakkopäätöksiin, suullisia käsittelyjä on ehkä 12–15 vuodessa. Hovioikeudessa toimitaan jatkuvasti ihmisten kanssa ja ratkaisut annetaan 30 päivässä noin lähtökohtaisesti. Ikään kuin tutkijayhteisöön tässä palaa – työ on sen tapaista, Esko kuvailee.

Suomelle hankalina kohtina Euroopan ihmisoikeussopimuksen noudattamisessa Esko pitää toisaalta sananvapaus- ja toisaalta yksityiselämän suojaan liittyviä asioita.

Esko kuvailee olevansa juristina toisaalta käytännönläheinen, toisaalta teoreettinen.

– Kysymykset, joissa tulee pohdittavaksi, minkä valtion alainen jokin oikeussuhde on, ovat minulle tuttuja. Minulla on myös melko pitkä asianajokokemus, jota pidän kyllä arvokkaana asiana, koska siinä oppii tuntemaan kansalaisnäkökulman oikeuden hallintoon.

Tasavallan presidentin on tarkoitus päättää nimityksestä perjantaina. KKO:n nykyinen presidentti Pauliine Koskelo siirtyy Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomariksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Puhemies Vanhanen: Munuaiskasvainten syy oli syöpä, hoidettu leikkaamalla

Ilmastoministeri Mikkonen pitkän aikavälin tavoitteesta: Tärkeintä saada yhteisymmärrys 2050 tavoitteesta, 2030 joutuu odottamaan

Uusi hätäkeskusjärjestelmä kutsuu helikopterin paikalle aiempaa herkemmin – potilaita lääkärikopteri kohtaa harvemmin

Viitasaarelta löytyy erikoinen ja kiehtova veistospuisto – sunnuntaina Tuulensuun puiston veistoksia esitellään ja keskustellaan yhteisöllisyydestä

Karstulassa voit olla entisajan lapsi – Satusivellin -tapahtuma huipentuu torstaina Kruukkilassa

Toivottavasti viikonloppuna tuulee – Keitele Regatta starttaa Äänekoskelta ja maali on Viitasaarella

Jyväskylän yliopisto vaihtoi profiilikuvat sateenkaariväreihin – Pride-tempaus kummastuttaa ihmisiä Tapio Puolimatkan takia

Poika kuristi isäänsä ja vei veitsen kurkulle Muuramessa – tuomittiin ehdollista vankeutta

Lastu lentää ja tienoo pärisee: Moottorisahalla veistetään viikonloppuna toteemeja Kivijärvellä

Nyt eletään polkupyörävarkauksien sesonkiaikaa – katso täältä vinkit miten vältät pyöräsi päätymisen pitkäkyntisten käsiin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.