Korkman hallitusohjelmasta: "Liikaakin säästöjä lyhyelle aikavälille?"

– Tässä on monta palikkaa suurin piirtein kohdallaan. Lähestymistapa on kokonaisvaltainen, Aalto yliopiston taloustieteen professori Sixten Korkman luonnehtii ensivaikutelmaansa Sipilän hallituksen strategisesta ohjelmasta.

Ohjelma julkistettiin eilen valtineuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa Helsingissä.

Korkmanin mukaan hallitus saa ensinnäkin tyylipisteitä sillä, että se on antanut itsestään päätöksentekokykyisen kuvan. Sillä ei päästä pitkälle, mutta ainakin alkuun.

Pidemmälle vie se, että julkisen talouden kestävyysvajetta ei yritetä kieltää, Korkman sanoo. Kestävyysvajeen koko on 10 miljardia, jota kursitaan kokoon 4,5 miljardin säästöillä ja rakenneuudistuksilla, kolmen miljardin sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksilla ja tuottavuustoimilla sekä purkamalla kuntien velvoitteita miljardilla. Työllisyyden ja kasvun varaan lasketaan 1,5 miljardia, jos yhteiskuntasopimus syntyy. Jos ei synny, sekin summa otetaan säästöinä.

– Siitä voidaan keskustella, onko tässä liikaakin säästöjä lyhyelle aikavälille. Toisaalta mukana oleva kasvupaketti tasapainottaa kokonaisuutta, ja panostukset luovat potentiaalia kasvulle.

Hyvää löytyy muutenkin. Hallitus ei aio nostaa veroastetta, elinkeinoelämän asemaa vahvistetaan ja työllisyyteen panostetaan, koulutusputkea lyhennetään esimerkiksi parantamalla kandidaatin tutkinnon asemaa, Korkman luettelee.

Kiinnostavaksi Korkman näkee yhteiskuntasopimukseen palaamisen.

– Hallitus tarvitsee tukea järjestöiltä ja järjestöillä on velvollisuus sitä antaa, jotta Suomen kilpailukyky palautuu, Korkman sanoo.

Nyt hyvää on se, että tavoitteilla on aikataulutus, selkeitä tavoitteita ja perälauta ehdollisissa leikkauksissa.

– (Yhteiskuntasopimukseen sisältyvä)?viiden prosentin yksikkötyön kustannusten alentaminen ja useampivuotinen palkkamaltti parantavat hintakilpailukykyä jo kymmenisen prosenttia, ja se on merkittävä tavoite, Korkman sanoo

Yksikkötyön kustannusten alentaminen tuskin toteutuu suoraan palkkoja leikkaamalla. Työajan pidentäminen alakohtaiset erityispiirteet huomioon ottaen ovat todennäköisempi reitti.

– Näin alennetaan kustannuksia leikkaamatta ostovoimaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.