Kortin hankkiminen lapselle on vanhempien asia: "Soveltuu hyvin alle 10-vuotiaallekin"

Nordean korteista vastaava johtaja Tero Pirskanen korostaa vanhempien vastuuta lasten ja nuorten pankkikortti-iän määrittelyssä.

– Eikö se ole kasvatuksesta kiinni, miten lapset opetetaan käyttämään kortteja tai muita välineitä, joita heille hankitaan, hän sanoo.

Osa pankeista määrittelee tilin katteen tarkistavalle kortille alaikärajan ja osa ei. Kaikki kuitenkin korostavat vanhempien roolia sopivan kortti-iän määrittelyssä. Yleensä alaikäinen ei edes saa korttia ilman molempien huoltajien suostumusta.

Pirskasen mielestä kortti soveltuu hyvin alle 10-vuotiaallekin.

– Minulla on kahdeksanvuotias tytär, joka harrastaa kahta eri urheilulajia ja saattaa olla päivän kilpailumatkoilla. Hän oli esimerkiksi syksyllä luistelukilpailuissa yhden yön reissulla. Hänelle on hankittu Electron-kortti. Vanhemman näkökulmasta on kätevää, kun pystyn omasta mobiilipankistani katsomaan vaikka reaaliaikaisessa, paljonko hänen tilillään on rahaa ja sääntelemään rahan käyttöä vaikka 20 euron erissä, Pirskanen konkretisoi.

Hänen mukaansa kortti on helppo ja hyvä tapa pitää huolta lapsen rahankäytöstä.

– En pidä tytön tilillä rahaa, vaan sinne siirretään vaikka 20 euroa tai 40 euroa, kun tulee esimerkiksi kisareissu tai joku muu tarve.

– Ja onhan se lapselle henkisesti kasvattava kokemus, kun hän pääsee maksamaan mehun tai jätskin kauppakeskuksessa tai vaikka kesällä torilla, Pirskanen toteaa.

Danske Bankin yksikönjohtaja Tarja Airaksinenkin pitää lasten käytössä korttia turvallisempana kuin käteistä rahaa.

– Nimenomaan tällaista korttia, joka katsoo, että tilillä on rahaa eikä päästä ylittämään tiliä, hän täsmentää.

Antaisitko 10-vuotiaalle pankkikortin?– "Voi periaatteessa saada nollasta vuodesta ylöspäin"