Kotihoidon tuen jyvittämisen ei uskota ohjaavan isiä kotiin

Kotihoidon tuen jakaminen puoliksi vanhempien kesken ei todennäköisesti lisää merkittävästi isien osallistumista lasten hoitoon, arvellaan hallituksen uudistuksen pohjana olevassa esityksessä. Naisten työssäkäynnin sen sijaan uskotaan lisääntyvän niin, että yhä useampi lapsi hoidetaan päiväkodissa.

Hallitus on perustellut kotihoidon tuen jyvittämistä tasa-arvosyillä, mutta taustalaskelmien perusteella sen usko isien osallistumiseen on varsin karu. Valtiosihteeri Martti Hetemäen esityksessä arvellaan, että päivähoidon kustannukset nousevat 145 miljoonaa euroa, kun päivähoitoon tulisi jopa 14 500 lasta lisää. Lisäksi kuluja tulisi lähinnä äitien työttömyyden kasvusta.

Oppositio on katsonut, että kotihoidontuen jyvittäminen maksaa kunnille 250-300 miljoonaa euroa ja toisi päiväkoteihin jopa noin 24 000 uutta hoidettavaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Päivi Sillanaukeen mukaan muutos valmistellaan vielä perusteellisesti, jolloin laskelmat tarkentuvat.

- Nämä luvut ovat niitä parhaita arvauksia, joita tämän syksyn aikana on ehditty tehdä, hän sanoo hallituksen taustalaskelmista.

Sillanaukee uskoo, että uudistus edistää isien osallistumista lasten hoitoon. Hänen mukaansa laskelmissa on kuitenkin yritetty hahmottaa tilannetta realistisesti vuonna 2017.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.