Kotihoidontuen nykymalli on yhdelle naisansa, toiselle lapsen etu – valtaosa eduskuntavaaliehdokkaista kuitenkin kannattaa

Eduskuntavaaliehdokkaista 78 prosenttia säilyttäisi lasten kotihoidontuen siihen saakka, kun lapsi täyttää kolme vuotta, selviää Uutissuomalaisen vaalikoneaineistosta. Eniten puoltajia on kristillisdemokraateissa (98 prosenttia), keskustassa (95), perussuomalaisissa (95), Seitsemän tähden liikkeessä (89), sinisissä (88) sekä vasemmistoliitossa (88).

Vaalikoneiden väite kuuluu kokonaisuudessaan: ”Mahdollinen perhevapaauudistus on tehtävä niin, että lasten kotihoidontuki säilyy siihen asti, kun lapsi täyttää kolme vuotta”. Perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi on tästä täysin samaa mieltä.

– Lapsen etu on pantava kärkeen. Perheet tietävät parhaiten, mikä on niille sopiva malli.

Keskustan Matti Vanhanen katsoo, että monet ajavat perhevapaauudistusta työvoiman tarjonnan lisäämiseksi.

– Itsekin kannatan korkeaa työllisyysastetta, mutta pienten lasten kohdalla perheiden oman valinnanvapauden on mentävä työmarkkinoiden tarpeiden edelle.

Osa Seitsemän tähden liikkeen ehdokkaista säilyttäisi kotihoidontuen siihen asti, kunnes lapsi täyttää neljä tai viisi vuotta. Hämeen vaalipiirin Anita Saarinen laittaisi viisivuotiaan lapsen suoraan kotihoidosta esiopetukseen.

Sinisten Simon Elo puolestaan korottaisi kotihoidontuen määrää.

Vähiten kotihoidontuen nykymallin kannattajia on vihreissä (50 prosenttia), RKP:ssa (53), kokoomuksessa (61) ja SDP:ssä (65). Liike Nyt on lähimpänä mielipiteiden keskiarvoa (73 prosenttia puolesta).

Moni ehdokas pitää kotihoidontuen nykymallia huonona naisten työmarkkina-aseman kannalta.

– 90 prosenttia kotihoidontukea käyttävistä on naisia, muistuttaa SDP:n ehdokas, nuorisojärjestö Allianssin puheenjohtaja Elisa Gebhard Helsingin vaalipiiristä.

Puoluetoveri Pentti Arajärvi pitää kotihoidontukea jopa ”naisansana”. Liike Nytin Pirkanmaan ehdokkaan Karoliina Kähösen mielestä kolme vuotta on liian pitkä aika olla poissa työelämästä.

– Digitalisaatio ja tekoäly tekevät sen, että työelämä kehittyy nopealla vauhdilla.

Vanhempainvapaan 6+6+6-malli saa kannatusta yli puoluerajojen, eli kuusi kuukautta äidille, kuusi isälle ja kuusi olisi vapaasti jaettavissa vanhempien kesken.

–  Ensiaskeleena tähän voi olla myös 5+5+5-malli. Tätä tuskin voidaan rahoittaa, jos kotihoidontuki jatkuu yhtä pitkään kuin nyt, näkee vihreiden Satu Hassi.

Keskustan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen sanoo, että tuoreiden tutkimusten mukaan kotihoidontukiajan lyhentäminen ei ole tehokas keino lisätä naisten työllisyyttä.

– Muun muassa osa-aikatyön kehittäminen on paljon parempi keino tähän.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Raassina vetoaa myös tutkimustuloksiin.

– Tutkimuksissa on vahvaa näyttöä siitä, että lapsi hyötyy vuorovaikutuksesta toisten lapsien kanssa jo 2-vuotiaana. Kotihoidontukea ei voida perustella lapsen edulla.

Mielipiteet ovat 1 500 eduskuntavaaliehdokkaan, jotka ovat vastanneet Uutissuomalaisen kysymyksiin Mediatalo Keskisuomalaisen lehtien ja sanomalehti Karjalaisen vaalikoneissa Helsingin, Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Hämeen, Pirkanmaan, Kaakkois-Suomen, Savo-Karjalan, Vaasan ja Keski-Suomen vaalipiireissä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .