Koulujen alku näkyy elokuun ostossesongissa

Juttu julkaistu Keskisuomalaisessa 7.8.2000:

Elokuun ensimmäisenä sunnuntaina ei kauppojen koulutarvikehyllyillä ole tungosta, vaikka opin tie kutsuukin koululaisia noin viikon kuluttua. Kiireisintä reppu- ja kouluvaatekauppa on kuluvan viikon lopulla. Koulujen alkua edeltävä sunnuntai onkin yksi vuoden kannattavimmista kauppasunnuntaista.

—Kyllä tätä voi pieneksi ostossesongiksi sanoa. Koululaisten vaatteita menee tähän aikaan vuodesta paljon. Myös myynnissä olevien reppujen määrää on lisätty. Heinäkuussa pidimme liikkeen kiinni, mutta nyt elokuussa olemme avoinna juuri koulujen alkamisen vuoksi, kertoo Sirpa Nyrönen Jyväskylän Top Sportista.

Kaupoissa ja tavarataloissa on juuri meneillään kauden vaihdos. Monen liikkeen tarjonta jakautuu viimeisiin alennettuihin tavaroihin ja juuri hyllyille nostettuihin syksyn uutuuksiin.

Reppu ja vaatteita viidellä sadalla

Kesäloman loppuminen tietää vanhempien tilin kaventumista muutaman satasen verran. Tyypillisiä hankintoja ovat uudet vaatteet, lenkkikengät, koululaukut sekä kynät ja penaalit. Monen vanhemman mukaan viitisen sataa markkaa yhtä lasta kohti on kohtuullinen panostus koulun alkuun.

—Reput on pojille jo hankittu, samoin jotain vaatteita ja kenkiä. Arviolta rahaa kuluu koulujen alkaessa tuhatkunta markkaa, kertoo kahden ala-asteikäisen pojan isä Ari Järvenpää.

Kahdeksannelle luokalle menevän Outi Paanasen ja hänen äitinsä Anitan ostoskorissa oli uutta vaatekertaa sekä koulutarvikeosastolta löytynyt penaali.

—Kyllähän se piristää koululaista, kun hankkii vaikkapa uuden paidan. Tarpeet ovat kuitenkin etusijalla, äiti kertoo. Ala-asteen opettajan työtä tekevä Anita näkee työssään koulun alun villitykset läheltä. Hänen mukaansa pienemmille oppilaille uudet reput ja kynät ovat tärkeitä juttuja. Isompia koululaisia taas kiinnostavat uudet vaatehankinnat.

Monessa perheessä on koulun alkuun liittyviä hankintoja tehty jo hyvissä ajoin alennusmyynneistä. —Meillä ostettiin kolme reppua kerralla alennusmyynnistä. Repun pitää olla tilava ja hyvä kantaa. Pienillä koululaisilla sen on hyvä olla värikäs, että lapsi näkyy liikenteessä. Toki lapsellakin on sanansa sanottavana repun valinnassa, selittää Heli Safiri.

 

Viikon päästä eppuluokan aloittavan Antti Kinnusen kummitäti lupasi ostaa pojalle koulurepun. Mieleinen malli löytyi lyhyen valinnan tuloksena. —Aamulla meillä käytiin pitkä keskustelu siitä mitä koulussa oikein tapahtuu. Taitaa poikaa alkaa jo vähän jännittämään, arvelee isä Mika Kinnunen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.