Koululaiset kertovat väkivallasta: On vaikea erottaa, mikä on "pöllötystä" ja milloin on tosipaikka

– Sellaista pöllötystä, kuvailee Emilia Mononen menoa, jota näkee koulussa aika paljonkin.

– Se on enimmäkseen sellaista hölmöä, lievää tönimistä. Pari päivää sitten yksi jätkä päätti juosta käytävää pitkin niin, että huvikseen töni ihmisiä ja olin yksi niistä ihmisistä. Se raastaa vähän hermoja.

Tilanteista ei aina näe, onko kyseessä leikki tai esittäminen, eli sellainen pöllötys, vai onko joku oikeasti lyömässä toista. Näin miettivät Palokan yhtenäiskoulun ysiluokkalaiset, tukioppilaat Lotta Naumanen, Emilia Mononen ja Miika Lällä.

He uskovat, että väkivallan ennaltaehkäisy kouluissa lähtee pienistä asioista, ja sitä voi tehdä tietoisesti.

– Mulla esimerkiksi ala-asteella epun ja topun opettaja teki meidän luokasta tiiviin, ja siitä jäi tosi hyvä fiilis. Kiusaamista ei juurikaan ollut, eikä kukaan jäänyt ulkopuoliseksi, Mononen kertoo.

Joskus koulussa näkee tilanteita, joissa joku on lähellä menettää hermonsa.

– Väkivalta lähtee usein stressistä tai konflikteista ihmisten välillä, joten tilanne pitäisi pystyä pitämään sellaisena, että tilanne ei etene siihen että joku ryhtyy väkivaltaan, Mononen sanoo.

– Silloin voi yrittää antaa sille oppilaalle tilaa olla ja käsitellä tunteitaan. Kun hän saa olla yksin, hän voi mennä vaikka potkimaan seinää, jos siltä tuntuu, Lällä jatkaa.

Naumanen kertoo, että ei muista alakouluaikana nähneensä väkivaltaista käytöstä koulussa. Yläkoulusta mieleen on jäänyt muutama tapaus.

– Ne ovat olleet sellaisia tilanteita, jotka voisi laskea vähän isommiksi kuin pelkkä härnäämis­töniminen. Niissä on käyty käsiksi niin, että toinen on joutunut käymään terveydenhoitajalla.

Hän miettii, että koulussa väkivaltaisia tilanteita voi aiheuttaa sekin, jos joku oppilas joutuu olemaan paljon yksi tai hänet eristetään muista.

– Se voi purkautua turhautumisena. Juuri yhteisöllisyyden luominen ja esimerkiksi yhteiset tapahtumat auttavat edistämään sitä, että kukaan ei jäisi yksin, Naumanen sanoo.

Tukioppilaat sanovat, että saattaisivat aristella väkivaltaiselta näyttävään tilanteeseen puuttumista sellaisen sattuessa, koska rajua leikkiä ja oikeaa tilannetta on vaikea erottaa toisestaan. Leikkiin puuttuja kun saattaisi tuntea itsensä noloksi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .