Koululaiset vaativat päättäjiltä ilmastotekoja Jyväskylässä: "Nuorilta pyydetään usein aktiivisuutta ja nyt haluamme todella vaikuttaa" – katso kuvat ja video

Nuorten huoli on aitoa ja aikuisten on otettava se vakavasti, painottavat koululaiset.

– Nyt on pakko, nyt on pakko!, huusivat koululaiset päättäväisesti Jyväskylän Kompassilla perjantaina kansainvälisessä ilmastolakossa.

Lakon tarkoituksena oli muistuttaa päättäjiä ja muita aikuisia siitä, että ilmastonmuutos on todellinen uhka ja sen hillitseminen vaatii konkreettisia tekoja.

 

– Haluamme ilmastotekoja välittömästi, huudettiin mielenosoituksessa useaan otteeseen.

Välillä lakossa raikui myös laulu, kun mielenosoittajat puhkesivat ilmastoaiheisiin yhteislauluihin.

Peruskoululaisten ilmastolakon lisäksi Kompassilla järjestettiin myös toinen mielenilmaus, kun toisen asteen opiskelijat järjestivät oman ilmastolakon iltapäivällä.

"Aikuiset ajattelevat liian usein vain omaa elinaikaansa"

Monet aamupäivällä kompassille kerääntyneistä nuorista olivat tehneet lakkoa varten kylttejä, joiden iskulauseilla pyrittiin herättämään aikuiset ilmastotekoihin.

Ilmastomiekkari

Kylteissä muun muassa muistutettiin, että on vain yksi maapallo ja että ilmastoasiat tulisi muistaa myös kevään eduskuntavaaleissa.

– Nuoret ovat tulevaisuus, mutta onko nuorilla tulevaisuutta?, kysyttiin useissa kylteissä

Tapahtuman verkkosivullakin pohditaan, putoaako koulunkäynniltä ja opiskelulta pohja, jos ei ole elävää maapalloa, jolla koulutusta voisi hyödyntää.

Ajatus tuli esiin myös nuorten puheissa Kompassilla.

– Aikuiset ajattelevat liian usein vain omaa elinaikaansa, eivätkä mieti sitä, millainen tulevaisuus meillä ja meidän lapsillamme on edessä. Vai onko sitä edes?, neljä kahdeksasluokkalaista tyttöä toteavat lähes yhteen ääneen. Tytöt eivät halua nimeään lehteen.

Myös jyväskyläläinen Paavo Rikalainen on turhautunut tilanteeseen.

– Aikuisten pitäisi opiskella ilmastoasioita ja toimia, Rikalainen huudahtaa painokkaasti ja heilauttaa kylttiä, jossa lukee tikkukirjaimin "Tehkää ny vittu jotain!!!".

"On tullut hyvä mieli, kun ihmiset ovat sanoneet että olemme oikealla asialla"

Etukäteen lakko sai jotkut aikuiset epäilemään, että nuoret haluaisivat vain ylimääräisen vapaapäivän lakkoilun varjolla. Kouluissa lakkoon on suhtauduttu hyvin vaihtelevasti. Lakkoilevien nuorten kanssa keskustellessa käy kuitenkin nopeasti selväksi, että ilmastolakko on nuorille tärkeä tapahtuma.

Nuoret korostivat, että lakkoilijoiden viesti tulisi ottaa vakavasti.

 

– Kaikki aikuiset eivät ymmärrä, että nuoret ovat todella huolissaan tulevaisuudesta. Tuntuu, että meiltä viedään huoleton lapsuus, kun joudumme tuntemaan ahdistusta ja vakuuttamaan aikuisia ilmastotekojen merkityksestä, Aliisa Terävä Mankolan koulun oppilaskunnasta sanoo.

Terävän ja hänen ystäviensä mielestä on väärin, että joidenkin koulujen rehtorit ovat kieltäneet oppilaita osallistumasta lakkoon.

– Meillä on kavereita, jotka ovat joutuneet tulemaan tänne jälki-istunnon uhalla. Nuoria pitäisi kannustaa olemaan yhteiskunnallisesti aktiivisia eikä paheksua sitä, nuoret toteavat.

 

Myös Hankasalmelta Jyväskylään lakkoilemaan tulleet Oona Lamminniemi ja Emma Valkonen hämmästelevät sitä, että lakkoilu ärsyttää joitakin aikuisia.

– Olen nähnyt netissä kommentteja, joissa aikuiset paheksuvat ilmastolakkoa. Nuorilta pyydetään usein aktiivisuutta. Nyt kun todella haluamme vaikuttaa asioihin, sekään ei kaikkien mielestä ole hyvä, Valkonen harmittelee.

Monet Kompassin ohi kulkeneet aikuiset ovat kuitenkin Valkosen mukaan kannustaneet heitä ja sanoneet, että nuoret tekevät tärkeää vaikuttamistyötä.

– On tullut tosi hyvä mieli, kun ihmiset ovat sanoneet, että olemme oikealla asialla. Ehkä ilmastolla on vielä toivoa!

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .