Koululaisten kesälomajuhlinta alkanut rauhallisesti

Koululaisten kesälomat ovat alkaneet tänään laajalti aurinkoisessa säässä. Esimerkiksi Uudellamaalla juhlinta on alkuillasta sujunut rauhallisesti, kertoo poliisi.

Kaupunkien rannoille, uimapaikoille ja puistoihin on kerääntynyt poliisin mukaan jo runsaasti kesälomaansa aloittavia juhlijoita.

Poliisi valvoo nuorten juhlintaa muun muassa sosiaali- ja nuorisotyöntekijöiden kanssa.

Lukuvuosi päättyy samaan aikaan peruskouluissa, lukioissa ja osassa ammatillisia oppilaitoksia.

Kesälomien siirtämisestä keskustellaan yhä

Peruskoulun päättötodistuksen saa tänä keväänä noin 58  600 nuorta. Ylioppilaita valmistuu liki 26  800. Ammatillisen tutkinnon puolestaan saa valmiiksi noin 76  200 opiskelijaa.

Suomessa on keskusteltu loppukeväästä siitä, olisiko koulujen kesälomia syytä siirtää alkamaan myöhemmin kesäkuussa. Näin kesälaitumilla saataisiin olla nykyistä pitempään elokuussa.

Talouden ja työpaikkojen kannalta kesälomien siirto voisi olla kannattavaa. Työ- ja elinkeinoministeriön toukokuun selvityksestä kävi ilmi, että lomien myöhentäminen kahdella viikolla lisäisi kesäkuukausien matkailutuloja 219 miljoonalla eurolla.

Matkailualan työvoiman tarpeen arvioidaan kasvavan 1  300 henkilötyövuodella, jos koululaisten kesälomien myöhentäminen toteutuu.

Uusia kesätyöpaikkoja matkailualalle

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi toukokuussa, että uudistus tietäisi noin 5  000 uutta kesätyöpaikkaa etupäässä pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laaksonen (kok.) on puolestaan kehottanut maltillisuuteen muutosinnossa. Lomien siirtäminen on ministerin mukaan osa monimutkaista palapeliä, jonka ratkomisessa hän toivoo aloitteellisuutta koulumaailmalta itseltään.

–  Kouluvuoden rakennetta pitää ensisijaisesti tarkastella oppimisen näkökulmasta. Siksi haluaisin opettajien ja oppilaiden äänen kuuluvan vahvemmin tässä keskustelussa, jota nyt hallitsevat elinkeinoelämän näkökulmat, Grahn-Laaksonen kommentoi toukokuussa.

Syyslukukausi käynnistyy tänä vuonna 8.8.─15.8. välisenä aikana, useimmissa peruskouluissa ja lukioissa 9. elokuuta.

Varhaisimpia aloittajia ovat Hämeenlinnan, Porin ja Rovaniemen koulut sekä Lahden lukiot, kun taas Turussa lukukausi alkaa vasta 15. elokuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Valmistujaisviikonloppu lämmin lähes kaikkialla

Koulunsa päättäneet nuoret juhlivat kesälomaa – poliisi valvoo tehostetusti