Koululaisten lomakausi alkaa: Tiesitkö tämän hiihtoloman historiasta?

Koululaisten talvilomakausi on alkamassa. Talvilomat pidetään porrastetusti kolmella viikolla helmi–maaliskuussa. Ensi viikolla (22.–26.2.) lomaillaan Etelä- ja Lounais-Suomessa, sitä seuraavalla viikolla (29.2.–4.3.) muun muassa Keski-Suomessa, Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Pohjanmaalla sekä viimeiseksi (7.–11.3.) Itä- ja Pohjois-Suomessa, kuten Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Lapissa.

Usein hiihtolomaidean isäksi mainitaan kouvolalainen voimistelunopettaja Santeri Hirvonen . Hän kirjoitti Kasvatus ja koulu -lehdessä vuonna 1926, että lapset saisivat keväthangilla hiihtäessään raitista ulkoilmaa ja kestävyyttä loppulukuvuoden ahertamiselle. Hiihtolomaa on esitetty myös suojeluskuntataustaiseksi. Myöhemmin asiaa ajoikin eteenpäin Pihtiputaalla syntynyt suojeluskuntalainen ja pesäpallon isä, Jyväskylässä vaikuttanut Lauri "Tahko" Pihkala.

Lopulta Kouluhallitus hyväksyi idean ja hiihtoloma otettiin kouluvuoden kalenteriin. Ensin se tuli oppikouluihin vuonna 1934 ja sitten kansakouluihin seuraavana vuonna. Myöhemmin hiihtämisen merkitys hiihtolomalla on vähentynyt.

"Breikki ihan paikallaan"

Aluksi koululaisten hiihtolomaa sekä kannatettiin että kritisoitiin. Tänä päivänä sen olemassaoloa ei ole kyseenalaistettu.

– On tärkeää, että kouluvuosi rytmitetään ja siinä on vaihtelua. Kevätlukukausi on aika pitkä. Loma on varmasti tarpeen lapsille myös tähän aikaan vuodessa. Se, että he saavat pienen breikin, on ihan paikallaan. Hiihtoloma antaa lapsille mahdollisuuden liikkumiseen, ulkoiluun ja lepoon, sanoo opetusneuvos Anneli Rautiainen Opetushallituksesta.

Toisinaan on noussut esille kysymys, pitäisikö talvilomia porrastaa vielä enemmän. Porrastus tasoittaa ruuhkia kotimaan lomakohteissa ja pitkän matkan joukkoliikenteessä. Eniten on kuitenkin keskusteltu siitä, pitäisikö koululaisten kesälomien ajankohtaa siirtää.

Eniten lunta pohjoisessa

Siihen, voiko talvilomalla hiihtää, vaikuttaa tietenkin lumitilanne. Suomen ympäristökeskuksen mukaan esimerkiksi rannikoilla lunta on hyvin vähän jos ollenkaan ja Lapissa 60 sentistä metriin. Lumen määrä kasvaa lännestä itään mentäessä. Lunta tai räntää on luvassa Ilmatieteen laitoksen mukaan lisää lähipäivinä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .