Koululaisten paastot huolettavat Jyväskylän kouluissa – 12-vuotias Haniin paastoaa jo kolmatta kertaa ja haaveilee mallin urasta

On ramadan ja jyväskyläläisen Haniin Alkhatibin, 12, kolmas täysi paasto. Hän ei syö tai juo auringonnousun ja -laskun välillä.

Koska Suomessa valoisa aika on pitkä, Haniin noudattaa Mekan rytmiä. Täällä se tarkoittaa paastoa noin aamuviidestä iltaseitsemään.

Haniin on pitkään ihaillut paastoavia vanhempiaan ja isovanhempiaan. Päätöksen hän teki itse.

– On ihanaa laittaa yhdessä ruokaa ja istua paastopäivän päätteeksi syömään ja rukoilemaan koko perheen kanssa, hän kertoo.

Kaverit ovat olleet kiinnostuneita ja kyselleet paljon. Tyttären päätöksen jälkeen äiti Mariam ilmoitti opettajalle, että Haniin ei käy paaston aikaan ruokalassa.

 

Alakouluikäisten lasten paastoaminen on tänä keväänä herättänyt huolta Jyväskylän kouluissa lämpimien säiden vuoksi. Kouluilta kerrotaan, että jopa kahdeksanvuotiaat ovat puhuneet paastokokeiluista vapaa-ajalla.

Kouluterveydenhuollon osastonhoitaja Riitta-Maija Hautamäen mielestä ei ole suotavaa, että alle 15-vuotiaat ovat helteellä koko päivän syömättä ja juomatta. Hänen mukaansa lasten päiviä ja viik-koja jatkuva syömättömyys voi olla jopa lastensuojeluasia.

Vanhempien on tärkeää olla tietoisia lasten paastoaikeista, jaasioista tulee puhua kotona avoimesti, Hautamäki toteaa.

Myös kouluterveydenhuoltoa olisi hyvä kuulla ennen paaston aloittamista.

– Paasto on yksilöllinen päätös, mutta huoltajilla on vastuu alle 15-vuotiaista. Paastosta voi seurata pyörtymistä ja nestehukkaa, joista koulu ei voi ottaa vastuuta.

 

Halutessaan alakoululaiset saavat paastota, toteaa Jyväskylän islamilaisen kulttuurin yhdistyksen puheenjohtaja Hassan Khazari.

Yleensä paastoaminen aloitetaan, kun lapsi tulee murrosikään, mutta jos lapsi omasta vapaasta tahdostaan haluaa kokeilla paastoamista aikaisemmin, ei Khazari näe sille estettä. Hän muistuttaa, että lapsi voi keskeyttää paaston, jos tuntuu, ettei hän pysty siihen.

– Kukaan ei missään nimessä saa pakottaa lasta paastoamaan, ellei hän ole siihen ikänsä puolesta velvollinen, hän painottaa.

 

Huhtasuon koululla yksittäiset oppilaat paastoavat, mutta se ei juuri näy koulun arjessa, kertoo apulaisrehtori Ismo Laitinen. Hänen mukaansa paasto on perheiden asia, mutta koulussa kaikkien tulee osallistua opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen. Terveys ja turvallisuus ovat kuitenkin etusijalla.

– Helteisinä päivinä jotkut oppilaat ovat joissain tapauksissa saaneet jäädä ulkoliikuntatunnin ajaksi koululle tekemään kirjallisia tehtäviä paaston tai muun terveydellisen syyn vuoksi.

Kuokkalan koulun apulaisrehtori Petri Palve muistaa yhdeksältä vuodelta muutaman tapauksen, joissa vanhempi on kuitannut lapsen poissaolon ramadaniin vedoten. Hän muistuttaa, että ramadan ei ole syy olla pois koulusta.

Syömättömyys voi näkyä koulussa väsymyksenä ja jaksamattomuutena, Palve kertoo. Aina taustalla eivät ole uskonnolliset syyt.

– Jos aamupala jää väliin eikä kouluruoka ole mieluista, saattaa lapsi syödä ensimmäisen kerran iltapäivällä, Palve toteaa.

 

Haniin Alkhatib osallistuu koulun liikuntatunneille normaalisti, eikä poissaoloja paaston takia tule. Jos tunnilla hengästyttää, hän menee hetkeksi sivuun huilaamaan.

­ – Jaksan hyvin, eikä kyse ole oikeastaan nälän tunteesta tai vaikkapa laihtumisesta. Paastotessa itsehillintä kehittyy ja sen aikana yritämme muutenkin käyttäytyä paremmin, olla sovussa ja kiroilematta, hän sanoo.

 

­– Haluaisin olla hijabimalli ja näyttää maailmalle, että ihminen pystyy siihen, mitä hän haluaa. Uskontoni, esimerkiksi paasto tai hijabini, eivät estä minua tekemästä asioita.

Äiti on iloinen siitä, että tytär on halunnut kokeilla paastoamista. Ehdottomia sen suhteen ei kuitenkaan olla.

– Jos Haniin menee hellepäivänä ulos tai leirille, hän ottaa vettä mukaan. Lapset saavat juoda ja syödä, jos tahtovat, hän sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .