Koulupoikia naisten pukuhuoneessa – sallittua vai ei?

Saako ekaluokkalainen poika tulla äidin kanssa uimahallissa naisten pukuhuoneeseen? Vai pitääkö hänen pärjätä yksin miesten puolella? Entä jos kyse on tytöstä miesten pukuhuoneessa? Asia puhuttaa monia vanhempia ja herättää uimahalleissa myös yleisempää keskustelua.

Keskisuomalainen kysyi asiaa useista uimahalleista eri puolilta maakuntaa. Uimahallien linjaukset asiasta ovat suhteellisen yhteneväisiä: koululaiset pärjäävät pukuhuoneessa jo yksinkin. Pakkolinjaa ei kuitenkaan ole ja poikkeuksia tehdään tilanteen niin vaatiessa.

Jyväskylän AaltoAlvarissa 7–8-vuotiaiden suositellaan siirtyvän jo "oikeaan" pukuhuoneeseen.

– Kouluikäisenä mennään jo omille puolille, mutta kyllä poikkeuksia tehdään. Lapsen voi olla vaikea mennä yksin pukuhuoneeseen esimerkiksi silloin, jos hän on käymässä vieraassa uimahallissa, toimiston- ja kassanhoitaja Piitu Viinikainen kertoo.

Viinikaisen mukaan asiassa täytyy kuitenkin ajatella myös muita asiakkaita. Samalla koululuokalla olevat tytöt voivat nolostua tutusta pojasta pukuhuoneessa.

– Kysymys on herkkä, Viinikainen sanoo.

Keuruulla ekaluokkalaiset ohjataan kevätlukukauden aikana "omille puolilleen", silloinkin kun he saapuvat uimahalliin vanhemman kanssa.

– Meillä on ollut sellainen käytäntö. Ekaluokkalaiset käyvät uimahallissa koulun kanssa ja silloin pojat menevät tietysti miesten puolelle ja tytöt naisten. Silloin opetellaan myös pukuhuoneessa toimimista. Kun se taito on opittu, pärjäävät lapset siellä myös yksin. Erityislapset ovat tietenkin tapaus erikseen, liikunnanohjaaja Heli Salenius sanoo.

Salenius kertoo, että joskus vanhemmat tahtoisivat lapsen mukaansa samaan pukuhuoneeseen vielä tämänkin jälkeen. Asia nousee kuitenkin puheenaiheeksi vain harvoin.

– Syksyllä oli yksi tapaus, jonka seurauksena asia nousi esille. Isokokoiset lapset herättävät pukuhuonessa huomiota. Kyse on nimenomaan pojista naisten puolella, Salenius sanoo.

Jämsänkoskella ja Laukaan Peurungassa ohjenuorana toimii maalaisjärki eikä ongelmia ole ollut. Viitasaarellakin ekaluokkalaiset saavat tarpeen vaatiessa kulkea yhtä matkaa vanhempansa kanssa.

– Jos ei kykene kunnolla yksin menevään, on parempi mennä vanhemman kanssa. Ekaluokkalaiset ovat vielä pieniä ja esimerkiksi kunnon peseytyminen voi yksin mennessä unohtua. 8–9-vuotiaat pärjäävät jo usein yksin pukuhuoneessa, uimahallin lipunmyynnissä työskentelevä Janita Tyyskä kommentoi.

Mitä mieltä sinä olet: saako koululaispoika tai -tyttö olla eri sukupuolelle tarkoitetussa pukuhuoneessa? Osallistu keskusteluun jutun alla tai Facebookissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.