Koulupojan kunnianloukkaustuomio säilyi hovissa

Itä-Suomen hovioikeus on tuominnut sakkoihin 16-vuotiaan koulupojan, joka laittoi opettajansa karaoke-esityksen internetin YouTube-sivustolle. Tuomio tuli nuorena henkilönä tehdystä kunnianloukkauksesta.

Hovioikeus piti voimassa Nurmeksen käräjäoikeuden päätöksen, jolla poika tuomittiin maksamaan 15 päiväsakkoa eli 90 euroa. Lisäksi hän joutuu korvaamaan naisopettajalle tilapäisestä haitasta ja kärsimyksestä yhteensä 800 euroa.

Poika laittoi koulun vappujuhlassa kuvaamansa videoleikkeen internetin YouTube-sivustolle, jossa se ehdittiin katsoa viime keväänä yli 600 kertaa. Leikkeen otsikko oli Karaoke of the mental hospital (Mielisairaalan karaoke), ja esitykseen oli lisätty muun muassa englanninkielinen teksti hullun laulamisesta karaokessa.

Käräjäoikeuden mukaan kyseessä oli valheellinen tieto tai ainakin vihjaus, joka aiheutti opettajalle vahinkoa tai kärsimystä. Oikeuden mielestä pojan, joka tekoaikaan oli 15-vuotias, täytyi ymmärtää, että hänen tekonsa on ollut omiaan aiheuttamaan opettajalle vahinkoa tai kärsimystä tai häneen kohdistuvaa halveksuntaa varsinkin kouluyhteisössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.