Koulupojan kuolemasta uutisoitiin viihdeosastolla – JSN:ltä langettava

Iltamakasiini julkaisi viihdeosiossa uutisen 11-vuotiaasta pojasta, joka oli joutunut yliajetuksi, heitteille jätetyksi ja kuoli sairaalassa.

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut langettavan päätöksen tapauksessa, jossa sen mukaan onnettomuuden uhria ei kohdeltu hienotunteisesti.

Iltamakasiinin jutussa kerrottiin yhdysvaltalaisen pojan kuolemasta yliajon uhrina. Juttu oli sijoitettu viihdeosioon. Neuvoston mukaan Iltamakasiini rikkoi Journalistin ohjeiden kohtaa, jonka mukaan esimerkiksi onnettomuuksien uhreista uutisoitaessa on aina noudatettava hienotunteisuutta.

Media oli lainannut brittiläistä Metro-sivustoa ja julkaissut uutisen 11-vuotiaasta pojasta, joka oli joutunut yliajetuksi, heitteille jätetyksi ja kuoli sairaalassa.

Ilta-Sanomat sai kaksi langettavaa päätöstä, joista toinen perustui piilomainontaan ja toinen piilomainonnan lisäksi siihen, ettei konserniyhteyttä kerrottu lukijalle. Toisessa tapauksista lehti julkaisi verkossa jutun Suomen suurimmasta ja pienimmästä yksiöstä. Juttu perustui melkein täysin samaan konserniin kuuluvan verkkosivuston Oikotien tietoihin ja linkityksiin, mutta yhteyttä ei kerrottu lukijalle.

Ylelle vapauttava uutisoinnista joukkokokoontumisesta

JSN antoi kolmen langettavan lisäksi viisi vapauttavaa päätöstä. Neuvosto käsitteli toukokuun kokouksessaan kahdeksan kantelua, joista kolme koski piilomainontaa.

Vapauttavan päätöksen saivat Kaleva, Ylen uutiset, Sydän-Satakunta, Karjalainen ja Keskisuomalainen.

Esimerkiksi Ylen uutiset kertoi poliisin varautumisesta mahdolliseen turvapaikanhakijoiden joukkokokoontumiseen Helsingin keskustassa. JSN katsoi, että Ylellä oli uutisoinnilleen riittävät perusteet, vaikka kokoontumista ei lopulta järjestetty.

 Ylen yhtenä lähteenä oli Suomen Uutiset, mutta Ylen juttu oli perustunut pääosin viranomaislähteeseen. Yle myös teki aiheesta jatkojutun, jossa kerrottiin, että Helsingissä ei tapahtunut tavallisuudesta poikkeavaa. JSN kertoi aiemmin päätöksessään Suomen Uutisten uutisen olleen perätön, mutta korjasi päätöstään poistamalla kohdan perjantaina. JSN ei ota kantaan siihen, oliko uutinen perätön vai ei.

JSN:n langettava päätös tarkoittaa, että media on jossakin asiassa toiminut vastoin hyvää journalistista tapaa. Neuvosto on tiedonvälitysalan itsesääntelyelin.

Juttua on korjattu 16.59. JSN korjasi Yleä koskevaa päätöstään poistamalla kohdan, jossa mainittiin Suomen Uutisten uutisen osoittautuneen perättömäksi. JSN ei ota kantaa siihen, oliko uutinen perätön vai ei.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Koulujen avaaminen ei pahentanut epidemiaa – "Tekoa ei ainakaan tässä vaiheessa voi virheeksi julistaa"

Talven paksu lumikerros voi ennakoida Lapissa runsasta hyttyskesää – hyttyset etsivät ihmisen seuraa tositarkoituksella, sillä veriateria on niille elämän ja kuoleman kysymys

Velkaantuneet panttaavat entistä harvemmin omaisuuttaan – pikavipit ovat vähentäneet tavaroiden panttauksen tarvetta

Poikkeuksellinen koronakevät ei juuri hetkauttanut opinahjoja STT:n lukiovertailussa – kärkisijoille pääsivät turkulainen Katedralskolan i Åbo ja Enontekiön Erälukio

Muuramen lukio on Keski-Suomen kestomenestyjä STT:n lukiovertailussa – Tämän vuoksi se pärjää, kertovat opettajat

Poikkeuksellisen koulukevään päättäjäisiä vietetään minimalistisesti – poliisi toivoo nuorten juhlijoiden muistavan, että koronavirusepidemia on edelleen päällä

Eurojackpotista Suomeen kuusinumeroinen voitto – täällä pelattiin onnekas rivi

Kuski törmäili holtittomasti Jyväskylän keskustan tuntumassa – lipputanko nurin, sivullisia ei ilmeisesti akuutissa vaarassa

Jyväskylän terassialueita halutaan laajentaa – "Keskustan tulisi olla mahdollisimman joustava yrityksille ja viihtyisä kävijöille"

Sote-valiokunnan on sanottu ymmärtäneen väärin perustuslakivaliokunnan lausunnon ravintoloiden avaamisesta – oikeuskansleri selventää asiaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.