Koulusurmaa valmistellut nainen jätettiin syyntakeettomana ilman rangaistusta

Parikymppinen nainen suunnitteli surmaavansa kokkolalaiskoulussa mahdollisimman monta.

Helsingin käräjäoikeus on jättänyt koulusurmaa Kokkolaan suunnitelleen nuoren naisen syyntakeettomana tuomitsematta rangaistukseen. Tutkintavankeus määrättiin päättymään, ja 21-vuotias nainen jää sairaalahoitoon. Nainen on terveysviranomaisten mukaan tahdosta riippumattoman hoidon tarpeessa.

– Myöhemmästä hoidosta päättävät terveysviranomaiset, oikeuden puheenjohtaja totesi.

Käräjäoikeus katsoi näytetyksi, että nainen syyllistyi törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun, ampuma-aserikoksen yritykseen ja huumausainerikokseen. Syyte ampuma-aserikoksesta hylättiin.

Nainen oli oikeuden mukaan tehnyt päätöksen joukkosurmasta Kiviniityn kouluun. Hän on koulun entinen oppilas. Nainen oli suunnitellut menevänsä koululle, surmaavansa siellä mahdollisimman monta ja ampuvansa itsensä koulun vessassa. Tekoaika ulottui elokuusta 2014 viime syyskuun puoliväliin. Oikeus arvioi, että vaara teon toteuttamisesta ei ole ollut vähäinen eikä nainen ollut luopunut suunnitelmasta vapaaehtoisesti. Nainen oli vangittuna syksyisestä kiinniotosta lähtien.

Vain päiviä ennen kiinniottoaan nainen oli oikeuden mukaan kiirehtinyt asetilauksensa saamista. Hän oli yrittänyt ostaa aseen eräältä mieheltä, mutta se jäi yritykseksi. Nainen oli ottanut kesällä pikavippejä ja maksanut etukäteen 22-kaliiberisesta pistoolista ja 300 patruunasta.

Syyttäjä: Erittäin vakava suunnitelma

Jutun käräjäkäsittely jatkui tänään mielentilatutkimuksen valmistuttua. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi maaliskuussa lausuntonsa, jonka mukaan nainen oli kaikkien epäiltyjen tekojen aikaan syyntakeeton. Lausunnon yksityiskohtia puitiin suljettujen ovien takana.

– Hänkään ei epäile tätä lausunnon lopputulosta, kertoi naista puolustanut asianajaja käräjien julkisessa osuudessa.

Nainen oli paikalla käräjillä tänään. Tämänpäiväisessä istunnossa ei saanut kuvata. Viimevuotisen käräjäkäsittelyn jälkeen nainen on leikkauttanut itselleen lyhyehkön siilitukan.

Käräjäoikeus julisti ratkaisunsa istunnon päätteeksi.

Syyttäjä oli aiemmin vaatinut naiselle kolmen ja puolen vuoden vankeutta.

Syyttäjä Eija Velitski kommentoi tuomion julistamisen jälkeen, että suunnitelma oli erittäin vakava. Toteutus oli hänen mukaansa viittä vaille valmis toteutettavaksi.

– Siellä oli useita henkilöitä vaarassa. Jos ase tai aseita olisi ollut, teko olisi toteutunut.

Velitski ei osannut sanoa, jääkö nainen pysyvästi hoitoon.

– Terveysviranomaiset ratkaisevat, miten asiat menevät hänen osaltaan tästä eteenpäin.

– Luotan siihen, ettei hän vapaudu ennen kuin on toipunut sairaudesta.

Jutussa oli syytteessä myös kaksi miestä. Oikeus hylkäsi jo marraskuussa miesten syytteet avunannosta törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun.

Jutussa oli syytteessä myös kaksi miestä. Oikeus hylkäsi marraskuussa miesten syytteet avunannosta törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun, mutta käräjätuomio ei ole lainvoimainen.

Koulusurmaa valmistellut nainen jää sairaalahoitoon – ei rangaistusta

Koulusurman suunnittelujutussa annetaan ehkä tuomio käräjillä tänään

Oikeus: Nainen valmisteli joukkosurmaa Kokkolan Kiviniityn kouluun

Koulusurmasta fantasioineen ystävä: Yritys ostaa asetta sai viestittämään poliisille

Koulusurmasta fantasioinut: Menetetyt henget olisivat olleet uhrilahjoja Auviselle

Esitutkinta: Koulusurman valmistelusta syytetty nainen vieraili 20 kertaa Auvisen haudalla