Koulusurman suunnittelujutussa annetaan ehkä tuomio käräjillä tänään

Tuomiossaan oikeus ottaa kantaa siihen, syyllistyikö nainen muun muassa törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun.

Helsingin käräjäoikeudessa jatkuu puoliltapäivin käsittely koulusurman valmistelujutussa. 21-vuotiaalle naiselle tehtiin mielentilatutkimus, jonka tulos on nyt valmistunut.

Käräjäoikeus saattaa antaa jutussa ratkaisunsa istunnon päätyttyä. Tuomiossaan oikeus ottaa kantaa siihen, syyllistyikö nainen syytteiden mukaisiin rikoksiin. Lisäksi oikeus ottaa kantaa, oliko nainen syyntakeinen eli ymmärsikö tämä tekojensa seuraukset.

Syyttäjä on vaatinut naiselle kolmen ja puolen vuoden vankeutta törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta, ampuma-aserikoksen yrityksestä, ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta.

Oikeus: Päätös joukkosurmasta oli tehty

Välituomiossaan marraskuussa oikeus katsoi, että nainen oli tehnyt päätöksen joukkosurmasta Kokkolan Kiviniityn kouluun. Oikeuden mukaan nainen oli tehnyt yksityiskohtaisen suunnitelman, että menee koululle, surmaa mahdollisimman monta uhria ja ampuu itsensä koulun vessassa. Vielä päiviä ennen kiinniottoa nainen oli kiirehtinyt asetilauksensa saamista.

Jutussa oli syytteessä myös kaksi miestä. Oikeus hylkäsi miesten syytteet avunannosta törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun. Vanhempi miehistä tuomittiin kuitenkin sakkoihin huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta, nuorempi puolestaan huumausaineen käyttörikoksesta.

Nainen oli yrittänyt tilata vanhemmalta miehistä pistoolin. Miehistä nuorempaa syytettiin joukkosurma-aikeiden henkisestä tukemisesta. Vanhempi miehistä oli kertonut naisen aikeista poliisille.

Naiselle tehdyn mielentilatutkimuksen lausuntoa puidaan suljettujen ovien takana, samoin kuin salassa pidettäviä asiakirjoja, mutta muutoin tämänpäiväinen käräjäistunto on julkinen.