Kouvolassa polttopullon heittäneelle vuosi vankeutta – rasistinen motiivi

Kymenlaakson käräjäoikeuden istunnon alkumetreillä tutkailtiin muovista Masinol-pulloa. Puolustus myönsi, että viisikymppinen mies heitti syyskuussa samantapaisen pullon turvapaikanhakijoiden hätämajoitustilan oven edustalle. Ikkunaan osuneessa pullossa oli miehen mukaan ollut palavaa nestettä desin verran.

Syyttäjän ja puolustuksen eriäviä näkemyksiä teon motiivista ja vaarallisuudesta puitiin perjantaiaamupäivä, eikä tuomiota tarvinnut odotella edes puoleenpäivään. Mies tuomittiin tuhotyön yrityksestä vuodeksi ehdottomaan vankeuteen.

"Puhdas protesti"

Oikeuden mukaan teon motiivi oli rasistinen. Seikkaa käytettiin rangaistuksessa koventamisperusteena.

Puolustus kiisti rasistisen motiivin. Syytetyn asianajaja Matti Aro sanoi, että mies halusi protestoida pakolaispolitiikkaa vastaan. Mies on sitä mieltä, että pakolaisia tulee Suomeen liikaa ja heistä aiheutuu kohtuuttomia kustannuksia. Nämä rahat ovat hänestä muun muassa köyhiltä ja työttömiltä pois.

– Tämä on ollut puhdas protesti, Aro kuvaili.

Lisäksi mies on kokenut, ettei ole saanut ääntään kuuluviin. Juuri teon alla hän oli osallistunut pakolaisaiheiseen asukasinfoon.

– Minua kävi masentamaan, että totuutta ei haluttu kertoa, hän sanoi ja viittasi muun muassa siihen, kuka kulut maksaa.

Kihlakunnansyyttäjä Heidi Savurinteen mukaan rasistisesta motiivista kertoi muun muassa miehen toiminta Facebookissa. Mies on esimerkiksi jakanut Pelastetaan Kouvola monikulttuurisuudelta -sivuston kuvan. Oikeudessa kuultu todistaja sanoi miehen käyttäneen pakolaisista uhkailevaa ja ronskia kieltä.

– Ei se ole rasismia, jos ei ole poliitikkojen kanssa samaa mieltä jostain asiasta, mies itse sanoi.

Syytetty myös vakuutti, ettei tarkoitus ollut vahingoittaa ketään. Hän oli ollut vahvassa humalassa.

– Kadun tekoani, ja pyydän anteeksi.

Syyttäjä kuvaili miehen matkanneen tekopaikalle määrätietoisesti taksilla.

Kukaan ei loukkaantunut

Oikeus arvioi, että tulen leviämisestä on ollut varteenotettava vaara. Perjantaina puitiinkin motiivin ohella sitä, aiheuttiko polttopullon heittäminen konkreettista vaaraa suurelle joukolle ihmisiä, kuten syyttäjä katsoi.

SPR:n hätämajoitustilassa oli satakunta majoittujaa. Todistaja kuitenkin kertoi, että majoitustilat olivat eri siivessä kuin se rakennuksen kohta, johon pullo osui.

Todistajana kuultu vartija oli osallistunut polttopullon sammuttamiseen. Hän kertoi nähneensä splash-valoilmiön ja kuvaili liekkejä. Toinen todistajista oli juossut epäillyn kiinni tapahtumapaikalla.

Iskussa ei loukkaantunut kukaan. Syyttäjä kuitenkin katsoi, että oli satunnaisista seikoista kiinni, että teko jäi yritykseksi. Hän korosti ihmisille aiheutetun vaaran lisäksi sitä, että teosta olisi voinut aiheutua erittäin suuret taloudelliset vahingot. Syyttäjä vaatikin miehelle tuomiota törkeän tuhotyön yrityksestä.

Miehellä on kontollaan aiemmat tuomiot muun muassa laittomasta uhkauksesta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Sekä puolustus että syyttäjä kertoivat jäävänsä vielä harkitsemaan, valittavatko hovioikeuteen vai eivät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Syyte: Kouvolan polttopulloiskun tekijä myöntää hermostuneensa pakolaistilanteesta

Uusimmat

Kotimaa

Valtiovarainministeriön tuore budjettiehdotus julkaistaan

Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla

Katiska-oikeudenkäynnissä käsitellään tänään Niko Ranta-ahon syytettä ex-puoliso Sofia Belorfin pahoinpitelystä

Heinolassa järvellä potkurivian vuoksi ajelehtinut alus ja sen matkustajat on saatu maihin

Hevonen vajosi mutaojaan, aasi ilmoitti huudoillaan kaverinsa hädästä

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

Korona tukahduttaa opiskelijabileet Jyväskylässä: tursajaiset siirtyvät, osa yökerhoista pysyy kiinni, eikä Kauppakadun Approkaan ole varma

Jyväskylä hakee 750 000 euron säästöjä muun muassa kirjastoista ja lasten liikunnasta – palveluja supistetaan, maksuja korotetaan ja henkilöstöä vähennetään

Murhan yrityksen kohteeksi joutunut Pekka Kataja palaa julkisuuteen ensi lauantaina – "Perunakuopasta pois"

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.