Kova kannanotto: Keski-Suomen KD haluaa junalla Jyväskylästä Helsinkiin tunnissa

Keski-Suomen kristillisdemokraatit laati kevätkokouksessaan kaksi kannanottoa.

Puolue haluaa, että Jyväskylästä pääsee Helsinkiin junalla tunnissa viimeistään vuonna 2038, eli seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana. Se tarkoittaa sitä, että maakunnassa on viipymättä aloitettava selvityksen tekeminen suorasta pikaratayhteydestä Jyväskylästä Helsinkiin.

KD katsoo, että lyhyemmällä junayhteydellä olisi merkittävä vaikutus alueen kilpailukyvylle ja ympäristölle.

– Emme voi ajatella vain Tampereen yhteyden parantamista. Keski-Suomen liikenneyhteyksien kehittämisessä on otettava rohkeita uusia askeleita eteenpäin, jotta emme jää kehityksen jalkoihin.

KD perustelee kannanottoa myös sillä, että ilmastotavoitteet on asetettu niin, että ne vaativat raideliikenteen lisäämistä.

– Kun edestakainen junamatka Helsinkiin lyhenisi noin neljällä tunnilla, säästetyllä matkustusajalla olisi myös laajoja sosiaalisia vaikutuksia. Myös päivittäinen työssäkäynti pääkaupunkiseudulle tulisi realistiseksi vaihtoehdoksi.

KD:n mielestä on "hyvin erikoista", että maan tärkeimmällä kuljetusreitillä eli nelostiellä ei ole raidevaihtoehtoa. Uusi yhteys vähentäisi liikennettä myös ruuhkaisella pääradalla ja parantaisi siten koko raideliikenteen luotettavuutta, KD katsoo.

Vanhusasiavaltuutettu saatava Suomeen

Toisen kannanoton mukaan kristillisdemokraatit kannattavat kansalaisaloitetta vanhusasiavaltuutetun saamiseksi Suomeen. 

Puolueen mukaan viimeisten vuosien aikana on ollut todettavissa, ettei vanhusten oikeus hyvään ja yhdenvertaiseen hoitoon ole toteutunut riittävällä tavalla.

– Valtuutetun päätehtävänä olisi puolustaa ikäihmisten oikeuksia kaikissa tilanteissa. Kasvavan vanhusväestön näkökulma olisi erityisen tärkeää saada vahvemmin esiin nyt, kun digitalisaatio etenee ja palveluita siirtyy yhä enemmän yksityisille toimijoille. Samaan aikaan kun ikäihmisten elinikä pitenee, muistisairaudet lisääntyvät. Yhä useampi vanhus elää yksin kotonaan mahdollisesti kotihoidon varassa. Valtuutetun tehtävä olisi valvoa, ottaa kantaa, raportoida vanhuksia koskevista epäkohdista ja tarttua niiden korjaamiseen. Valtuutetulle voisi tehdä myös kanteluita, KD kirjoittaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .