Kristillisdemokraatit tavoittelevat kymmentä paikkaa

Kristillisdemokraatit tavoittelevat vähintään kymmentä paikkaa ensi kevään eduskuntavaaleissa. Tähän tarvittaisiin noin kuuden prosentin kannatus.

Puolue lähtee vaaleihin pääasiassa omin voimin. Vaaliliitoista neuvotellaan vain sellaisissa vaalipiireissä, joissa äänikynnys on hyvin korkea. Näitä ovat Satakunta, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala.

Puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoi torstaina puolueensa kesäkokouksessa Kuopiossa, että arvokysymykset voivat vaikuttaa vaalitulokseen. Hänen mukaansa kokoomuksessa on tyytymättömyyttä muun muassa siihen, että puolue on ottanut liberaalin linjan sukupuolineutraaliin avioliittolakiin.

- On tullut paljon yhteydenottoja niiltä, jotka ovat tyytymättömiä kokoomuksen linjauksiin. On sanottu, että nyt loppuu kokoomuksen äänestäminen, Räsänen kertoi tiedotustilaisuudessa.

- Me rohkenemme tuoda asiat esiin. Meillä on selkeä linja avioliittokysymyksessä ja uskonnonopetuksessa.

Puolueella on nykyisin seitsemän kansanedustajaa.

Vaihtoehtobudjetti: 400 miljoonaa lisämenoja

Puolue esitteli vaihtoehtobudjettinsa ensi vuodelle. Menot nousisivat runsaat 400 miljoonaa euroa suuremmiksi kuin hallituksen budjettiesityksessä.

Suurimmat lisäykset tulisivat muun muassa terveydenhuoltoon ja vanhustenhoitoon. Vastaavasti tuloja saataisiin esimerkiksi pankki- ja luottolaitosverosta sekä valuutta- ja pörssiverosta.

Kesäkokous vaati, että vanhuksella pitää olla oikeus pysyvään kotiin. Tutkimuksen mukaan pitkäaikaishoidossa olevia vanhuksia siirretään ennen kuolemaa hoitopaikasta toiseen keskimäärin seitsemän kertaa kahden vuoden aikana. Kannanoton mukaan käytäntö rikkoo räikeästi itsemääräämisoikeutta ja perustuslakia.

Pohjois-Savon kristillisdemokraatit esittelivät Kuopiossa kuusi ehdokasta eduskuntavaaleihin. Listalla ei ole kansanedustaja Kari Kärkkäistä, joka ei ole vielä päättänyt ehdokkuudestaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.