Kristillisdemokraattien entinen puheenjohtaja Raino Westerholm kuoli

Westerholm nousi puolueensa ensimmäisenä edustajana eduskuntaan vuoden 1970 vaaleissa.

Kristillisdemokraattien (aiemmin Suomen kristillisen liiton) entinen puheenjohtaja ja kaksinkertainen presidenttiehdokas Raino Westerholm on kuollut 97-vuotiaana. Puolueen nykyinen puheenjohtaja Sari Essayah muisteli häntä sunnuntaina ja totesi, että Westerholm oli uranuurtaja, jolla riitti rohkeutta ja lujaa tahtoa haastaa presidentti Urho Kekkonen suomettumisen vuosina.

– Puolueemme kunnioittaa suuresti kaikkea Raino Westerholmin puolueemme ja maamme eteen tekemää työtä, Essayah sanoi.

Westerholm oli syyskuusta 2016 lähtien vanhin elossa ollut kansanedustajana toiminut henkilö. Hän nousi puolueensa ensimmäisenä edustajana eduskuntaan vuoden 1970 vaaleissa ja puolueensa puheenjohtajaksi vuonna 1973. Hän oli viimeinen elossa ollut henkilö, joka oli ehdolla samoissa presidentinvaaleissa Kekkosen kanssa.

Westerholm sai vuoden 1978 presidentinvaaleissa puolueensa kaikkien aikojen parhaan vaalituloksen, keräten 8,8 prosenttia äänistä. Hän sai valitsijamiesten vaalissa 25 ääntä kolmestasadasta. Omia valitsijamiehiä näistä oli 24, mutta lisäksi yksi Kekkosen valitsijamiehistä siirtyi Westerholmin taakse.

Kristillinen liitto profiloitui Westerholmin aikana kristillisenä poliittisena liikkeenä, joka perusti toimintansa Raamattuun. Presidentinvaalikampanjassaan Westerholm arvosteli Kekkosen suhtautumista Israeliin.

– Minun poliittinen johtolankani on ollut tuoda Jumalan johdatusta päätöksentekoon. Jos Jeesus Kristus saisi olla suomalaistenkin hengellinen johdattaja, koko maan asiat olisivat nytkin paljon mallikkaammin, Westerholm pohti Länsiväylä-lehden haastattelussa vuonna 2016.

Westerholm olisi mieluiten pitänyt kristillisen liiton nimen entisellään, eikä kannattanut sen vaihtamista kristillidemokraateiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.