Kuiva kesä on ollut kohtalokas myös puolukalle – sateet voivat tehdä marjoista pulleampia, mutta määrään ne eivät vaikuta

Poikkeuksellisen kuuma ja kuiva kesä on jättänyt jälkensä syksyn supermarja puolukkaan. Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Rainer Peltolan mukaan puolukkasato jää kehnoksi koko maassa.

– Sato on paikasta riippuen keskinkertainen tai heikko. Puolukkaa on vähän enemmän kuin mustikkaa, kuten normaalistikin, mutta kaiken kaikkiaan sadot jäävät pieniksi.

Peltolan mukaan suurin syy huonoon satoon on rytinällä tullut kesä ja pitkään jatkunut kuivuus. Vaikka elokuu olisi sateinen, satoa se ei enää pelasta.

– Marjamäärään sateet eivät enää vaikuta. Sateet saattavat kuitenkin turvottaa marjoja, mikä tekee niistä vähän isompia, Peltola sanoo.

Luonnonvarakeskus kokoaa syksyn marjahavaintoja interaktiiviseen karttaan osoitteeseen marjahavainnot.fi. Tähän mennessä puolukankukkia on havaittu lähinnä pohjoisesta Keski-Suomesta.

Koko maan kattava sesonki on käsillä elokuun loppupuoliskolla ja syyskuun alussa.

– Jokunen viikko pitää vielä odottaa, Peltola sanoo.

Yleensä puolukka viihtyy kuivissa ja karuissa mäntymetsissä. Tänä syksynä marjaa kannattaa kuitenkin Peltolan mukaan etsiä turvesoilta.

– Puolukka kestää kuivuutta mustikkaa paremmin, mutta nyt on ollut vähän liian kuivaa, mikä voi näkyä kangasmetsissä.

 

Loppusyksyn sienisatoon sateilla voi olla vielä vaikutusta, sanoo Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksen tutkija Panu Halme. Alkusyksyn sienien, kuten kantarellien suhteen tilanne näyttää kuitenkin huonolta.

– Omien havaintojeni ja kuulemani perusteella yksittäisiä sieniä saattaa löytyä, mutta yleisesti tilanne on melko surkea.

– Hyvin kuivilla säillä esimerkiksi kantarelleja voi löytyä vaikka rantakoivukoista. Koskaan ei ole sellaista tilannetta, että missään ei olisi yhtään sientä.

Halmeen mukaan varsinaisen sienisadon voi pelastaa kuitenkin vain raju sadejakso. Senkin jälkeen sieniä on syytä odotella vielä parista kolmeen viikkoon.

– Voi olla että tämä vuosi kääntyy siihen, että loppusyksyn sienet kuten suppilovahverot tekevät sen suurimman sadon, Halme sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .