Kuivan kesän karu seuraus: Suomen kauppoihin vihannespula, jopa perusperunat käyvät vähiin

Kotimaiset varastovihannekset, kuten porkkanat ja kaalit, loppuvat tänä keväänä kaupoista normaalia aiemmin, arvioidaan Puutarhaliitosta.

Ensimmäisenä loppuvat kaalit. Syynä kasvisten vähyyteen on viime kesän kuivuus ja sen takia romahtaneet satomäärät.

– Varastovihannekset alkavat loppua nyt huhtikuussa tavanomaista pienemmän sadon vuoksi. Osa viljelijöistä on jo myynyt varastonsa loppuun, sanoo Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori.

Hänen mukaansa on luultavaa, että perunaa lukuun ottamatta varastoitavia kasviksia ei ole enää toukokuussa merkittäviä määriä vähittäiskaupoissa.

MTK:sta arvioidaan, että perunastakin tulee kevään aikana hienoinen pula, vaikka peruna ei kärsinyt kuivasta kesästä yhtä paljon kuin moni muu tuote.

– Hyvälaatuisesta pesuperunasta tulee varmasti kevättä kohden lisääntyvää niukkuutta, kertoo MTK:n Antti Lavonen.

Viime vuoden satomäärät olivat noin 20–30 prosenttia keskiarvoa pienemmät. Satovaihtelut eri alueiden ja jopa eri tilojen välillä olivat tavallista suurempia.

Luonnonvarakeskuksen mukaan avomaanvihannessato jäi 3,5 miljoonaa kiloa pienemmäksi kuin vuonna 2017 ja oli 163 miljoonaa kiloa.

 

Kuluttajille normaalia pienempi sato näkyy korkeina hintoina. Ruoan hinta nousi viime vuonna keskimäärin 1,9 prosenttia, kasvisten hinnannousu on selvästi suurempaa.

– Viime kesänä ja syksynä vihannesten kuluttajahinnat olivat 5–10 prosenttia korkeammalla tasolla kuin edellisvuonna, kertoo Hanna Karikallio PTT:stä.

Karikallio toteaa, että kuivuuden lisäksi myös tuholaiset ja kasvitaudit olivat iso ongelma, ja useiden kasvisten laatu oli heikkoa.

– Tilannetta pahensi se, että myös muualla Euroopassa kärsittiin vastaavasti kuumuudesta ja kuivuudesta, joten tuonti ei ratkaissut ongelmaa.

Helmikuussa 2019 vihannekset olivat jo runsaat viisi prosenttia kalliimpia kuin vuotta aiemmin, Luonnonvarakeskuksesta kerrotaan.

Kotimaiset porkkanat eivät ole vielä kaupoista loppuneet, kuten viime syksynä ennakoitiin käyvän, mutta niiden hinta on hieman tavanomaista korkeampi.

Perunoiden hinta ei ole puolestaan noussut, kun tarjontaa on edelleen paljolti.

Karikallio muistuttaa, että kasvikset ovat lähes ainoa elintarvikeryhmä, joka myydään suoraan tuottajalta kaupalle ja hintaneuvotteluja käydään jatkuvasti.

– Kasvisten hinnoittelu on voimakkaasti kausisidonnaista, kausivaihtelut on suuria ja lisäksi kasvukaudet saattavat asettua eri vuosina vähän eri ajankohtiin, mikä hankaloittaa vuosien välistä vertailua.

PTT ei teekään ennusteita kasvisten hinnoista.

Avomaavihannesten tuottajahinnat nousivat lähes kaikkien vihannesten osalta 10–20 prosenttia viime vuonna.

Tuottajille ei kuitenkaan jäänyt normaalia parempaa tiliä käteen, arvioi Puutarhaliiton Taulavuori.

– Kun huomioidaan kuivan kesän aiheuttama satotappio ja lisääntyneet viljelykustannukset muun muassa kastelun osalta, kokonaistulos jää alle keskiarvon suurimalla osalla avomaan vihannesten viljelijöistä.

Viime kesä oli kuiva ja kuuma.

– Vuoden 2018 kasvukaudella rikottiin ympäri Suomea kasvukauden lämpösummia. Etelä-Suomessa lämpösumma kohosi yli 1 900:n, mikä on kaikkien aikojen suurin mittaushistorian aikana. Normaalina hyvänäkin kesänä tämä summa jää alle 1 500:n.

Lämpösumma lasketaan ynnäämällä kasvukauden aikana vuorokauden keskilämpötilasta viiden asteen ylittävä osa.

Poikkeuksellisen kuuma kesä suosi kuitenkin osaa kasvattajista.

– Viime kesä olisi tuottoisin viljelijöille, joilla oli lämmöstä hyötyviä kasveja ja toimivat kastelujärjestelmät. Maissin, kurpitsan, vesimelonin ja avomaakurkun viljelijät saivat ennätyssatoja.

Takana on nyt kaksi vaikeaa kesää. Siinä missä viime kesänä kärsittiin kuivuudesta, toissa kesänä viljelijöiden kiusana olivat sateet.

– Toissa kesänä märkyys aiheutti nostovaikeuksia ja heikensi perunan säilyvyyttä varastoissa, kun peruna nostettiin märkänä ja multaisena varastoon. Viime kesä oli sitten puolestaan päinvastainen, kuivuus ja helteet rajoittivat perunan kasvua, MTK:n Antti Lavonen kertoo.

Kuivan kesän jäljiltä talteen saatu perunasato on kuitenkin laadultaan huippuluokkaa.

– Varastoissa oleva peruna on nyt hyvälaatuista ja hyvän makuista aurinkoisen ja lämpimän kesän jälkeen.

Tulevasta kesästä toivotaan ”normaalia suomalaista kesää”.

– Erityisen toivottavaa olisi, että alkukesänä saataisiin sopivasti sateita ja vältyttäisiin halloilta. Moni viljelijä on myös investoinut viime vuosina satoa varmentaviin ja parantaviin menetelmiin ja laitteisiin ja odottaa, että viljelijähinta säilyisi viime vuoden tasolla, jotta tuotanto olisi kannattavaa. Halpuuttaminen ja kaupan keskittyminen ovat tuoneet lisäpaineita viljelijähintoihin, Taulavuori kertoo.

Kuluttajan näkökulmasta hyvä kesä ja hyvä sato tarkoittaisivat luonnollisesti edullisempia kasviksia seuraavaksi vuodeksi.

– Hintojen laskua hillitsee kuitenkin se, että kasvisten kysyntä on kasvussa. Jos tulee toinen kuiva kesä ja taudit edelleen jylläävät kasvimailla, niin kasvisten hinnat ovat kesällä nousussa, sanoo PTT:n Karikallio.

Jos näin käy, hinnat nousevat verrattuna viime vuoden hintatasoon, joka on jo normaalia vuotta selvästi korkeampi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .