Kuivaveritutkimus saa kovaa kritiikkiä – Gradun tekijä: Tästä siinä on kyse

Jyväskylän yliopistolla on noussut keskustelu kuivaverianalyysista, josta on valmistunut pro gradu -tutkielma yliopiston liikuntabiologian laitokselta.

Gradussa vertailtiin kuivaverinäytteitä eli kuivattuja veripisaroita ja niiden ominaisuuksia tavallisilla verikokeilla tutkittuihin veriarvoihin. Gradun tekijä Aarni Kimmo sai laitteet tutkimuksen tekoa varten käyttöön Droppi Veripalvelu Oy:ltä.

– Yritystä kiinnosti kuivaveren valkoisuuden ja laskon yhteys, ja tämä oli itseänikin kiinnostava asia. Itselläni ei ollut intressejä saada tietynlaisia tuloksia, vaikka tietenkin on kivempi löytää jotain, kuin se jos ei löydy mitään.

Näytteiden analyysissa kävi ilmi, että kuivaverinäytteen valkoisuuden sekä tavallisten verikokeiden laskon ja muiden tulehdusmarkkereiden välillä on ainakin jonkinlaisia yhteyksiä. Edelleenkään ei kuitenkaan tiedetä, mitä kuivaverinäytteiden valkoisuus tarkoittaa, opinnäytetyön ohjaaja Taija Juutinen korostaa.

Suomen Punaisen Ristin veripalvelun johtajan Martti Syrjälän mielestä kuivaverianalyysilla ei ole merkitystä ihmisten terveydentilan arvioinnissa, koska näyttöä sen hyödyllisyydestä ei ole juuri lainkaan.

Videohaastattelussa graduntekijä Aarni Kimmo kertoo, mitä hän oikeastaan tutki gradussaan ja miksi siitä voisi olla hyötyä.

Lue aiheesta lisää perjantain Keskisuomalaisesta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .