Kuivuus piinaa Keski-Suomea: "Jos ei ole rehua, ei ole lehmiäkään"

Kuivuus kurittaa kesän viljasatoa myös Keski-Suomessa. Tilanne on huolestuttava erityisesti eteläisessä maakunnassa.

– Huonolta näyttää. Kuivuus on jo ehtinyt joka tapauksessa leikata satoa, mutta loppukesän säät ratkaisevat miten sadon lopulta käy, koskenpääläinen maanviljelijä Kalle Hankamäki sanoo.

Ainakin Jämsässä kuivuus on aiheuttanut myös viljan itämisongelmia.

– Kylvön jälkeen ei ole satanut lainkaan. Kun lisäksi on ollut ennätyslämmintä ja kovia tuulia, on maan pinta todella kuivunut.

Tilanne on erityisen hankala, koska vaikeaa kevättä edelsi huono syksy. Hankamäen mukaan syysviljat kestäisivät kuivuutta kevään kylvöjä paremmin.

– Mutta viime syksy oli niin hankala ettei syysviljoja ole.

Pohjoisessa Keski-Suomessa vaarassa on nyt nurmi.

– Nurmet ovat erinomaisen huonoja, ne eivät ole vuosiin epäonnistuneet näin. Ensimmäisen vuoden heinikot ovat harvoja ja jäävät lyhyeksi. Nurmi on paikoitellen mennyt horrostilaan, kertoo maitotilayrittäjä Tero Lahti Karstulan Kimingiltä.

Nurmen kohtalo ratkeaa pitkälle jo ensi viikon aikana – vettä olisi saatava. Lahden mukaan rehunteon ennakoidaan alkavan pohjoisessa Keski-Suomessa kesäkuun puolivälissä.

– On oikea pelko, että ensimmäinen sato menetetään. Se on laadullisesti paras ja sillä tehdään iso osa karjatilojen tuloksesta. Toinen niitto voi määrällisesti tuottaa niin, ettei karkeaa rehua tarvitse ostaa, mutta laadullisesti tappiota tulee kyllä. Sulavuus ja valkuainen ovat ensimmäisessä sadossa ihanteellisia nautaa varten.

Jos sateet tulevat, saattaa se vielä korjata tilannetta. Ellei sadetta saada, vaarassa voi olla myös toinen sato.

– Jos vettä ei tule viikon sisällä ja nurmea lähdetään leikkaamaan, se saattaa kuivahtaa pystyyn ja silloin toinenkin niitto saattaa jäädä saamatta. Sitten loppuu rehu talosta.

Lahden mukaan ladoista kaivetaan jo sadettimia.

– Viljapuolella sadetus ei kannata, koska viljan hinta on niin huono. Mutta jos karjapuolella ei ole karkeaa rehua, ei ole lehmiäkään. Oma karkea rehu on niin arvokas asia, että sen takia uhraa kyllä aikaa ja polttoainetta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Keski-Suomen sateet näyttävät yhä epävarmoilta.

– Selkeää sadealuetta ei ole tulossa, mutta sadetta voi seuraavien 10 vuorokauden aikana kertyä muutamasta millistä viiteen milliin. Selkeää pelastusta ei siis ole tulossa, mutta hajanaisia sateita voi esiintyä. Paikoin voi vettä voi tulla jopa kymmenen milliä, kertoi päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen sunnuntaina illalla.

Pohjoisemmassa Suomessa vettä on luvassa tätäkin enemmän.

Valtakunnallisesti kuivuus on lohkaissut tähän mennessä noin viidenneksen keskimääräisistä sato-odotuksista, kertoo Pro Agrian johtava asiantuntija Sari Peltonen. Vilja-asiamies Max Schulman Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitosta MTK:sta arvioi, että sadosta on luultavasti hävinnyt jo tuhat viljakiloa hehtaaria kohden. Arvio voisi parantua nopeasti, jos vettä vain tulisi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .