Kuka heistä kolmesta on Ilmavoimien uusi komentaja?

Juttu on julkaistu Keskisuomalaisessa tiistaina 15. tammikuuta.

Tasavallan presidentti nimittänee perjantaina Ilmavoimille uuden komentajan. Nykyinen komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelinen siirtyy reserviin huhtikuun alussa 55-vuotiaana, mikä on eroamisikä Ilmavoimissa.

Eskelisen komentajuus jää poikkeuksellisen lyhyeksi, sillä hän aloitti kesäkuussa 2017. Eskelinen sai viime viikolla syytteen palvelusrikoksesta, koska syyttäjä ei katsonut hänen käynnistäneen tarpeeksi nopeasti tutkintaa alaisensa, eversti Markus Päiviön käyttäytymisestä Karjalan lennoston Lapin-seminaarissa.

Eskelisen seuraaja on suurella todennäköisyydellä joko Ilmavoimien esikuntapäällikkö, prikaatikenraali Jari Mikkonen tai Pääesikunnan valmiuspäällikkö, prikaatikenraali Pasi Jokinen.

He ovat ainoat virassa olevat ilmavoimataustaiset prikaatikenraalit, joista toisesta voi nyt tulla uusi komentaja ja samalla kenraalimajuri. Se on ollut Ilmavoimien komentajan yleisin palvelusarvo.

Sekä Mikkonen että Jokinen täyttävät kesän kynnyksellä 52 vuotta. He olisivat sikälikin nappivalinta komentajaksi, että kummankin ura Ilmavoimissa voi iän puolesta jatkua vielä rapiat kolme vuotta. Tämä on tärkeää Hornet-hävittäjien korvaamisessa, josta hallitus päättää vuonna 2021. Tällöin sekä Jokinen että Mikkonen ovat vielä palveluksessa.

Kumpi sitten vetää pidemmän korren: Tikkakoskella Ilmavoimien esikunnassa työskentelevä Mikkonen vai Pääesikunnassa Helsingissä työskentelevä Jokinen?

Kumpikin yleni kenraalikuntaan ja aloitti nykyisessä tehtävässään toissa vuonna. Kielitaitokaan ei miehiä erota, sillä kumpikin taitaa suomen lisäksi ruotsin ja englannin.

Edellisten komentajien uria tutkimalla vaaka näyttäisi kallistuvan piirun verran valmiuspäällikkö Jokisen eduksi.

Nimittäin neljästä viimeisimmästä Ilmavoimien komentajasta kolme sai nimityksen työskennellessään kenraalina Pääesikunnassa. Eskelinen oli ennen Ilmavoimien komentajuutta Pääesikunnassa suunnittelupäällikkö, Lauri Puranen logistiikkapäällikkö ja Jarmo Lindberg valmiuspäällikkö.

Jokisen meriitiksi voidaan lukea myös työskentely Ilmavoimien operaatiopäällikkönä. Neljästä viimeisimmästä Ilmavoimien komentajasta operaatiopäällikkönä ovat urallaan toimineet Eskelinen, Kim Jäämeri sekä Lindberg.

Jari Mikkonen eteni Ilmavoimien ”kakkosmieheksi” eli esikuntapäälliköksi Karjalan lennoston komentajan tehtävästä. Toisin kuin Jokinen, Mikkonen ei ole työskennellyt kenraalina Pääesikunnassa eikä Ilmavoimien operaatiopäällikkönä.

Mikkosen suurin meriitti ennen esikuntapäällikkyyttä on lennoston komentajuus, joka puuttuu Jokiselta. Jokinen toimi Jämsässä sijainneen Ilmavoimien teknillisen koulun viimeisenä johtajana.

Ilmavoimien komentajakisassa mustan hevosen viittaa kantaa Ilmavoimien operaatiopäällikkö, eversti Juha-Pekka Keränen. Hän on lisäksi HX-hankejohtaja eli erittäin syvällä uuden hävittäjän hankintaprosessissa.

Noustessaan komentajaksi operaatiopäällikkö Keränen tekisi ”jäämeret”. Kim Jäämeri yleni Ilmavoimien komentajaksi palveltuaan sitä ennen niin ikään operaatiopäällikkönä. Lisäksi Jäämerikin oli ”vasta” eversti, kun valtioneuvosto päätti esittää häntä uudeksi komentajaksi. Tosin Jäämeri sai komentajuuden vauhdittamana pikavauhtia sekä prikaatikenraalin että kenraalimajurin sotilasarvot.

Ilmavoimien lentäjäkonkarit povaavat varsinaista uutispommia Ilmavoimien tulevaisuuden komentajaksi. Hän on ensimmäisenä naisena everstiluutnantin natsat saanut Inka Niskanen, joka komentaa laivuetta Karjalan lennostossa. Niskasen aika komentajana voi koittaa aikaisintaan 2020-luvun lopulla, koska hän yleni everstiluutnantiksi vasta viime kesänä.

Jääkö Eskelinen pelkäksi eläkeläiseksi? Tuskinpa. Hävittäjäkauppiaiden silmissä reserviin siirtyvä Eskelinen on kultakimpale.

Halutessaan Eskelinen voisi ryhtyä – soveliaan siirtymäajan jälkeen – ”vanhemmaksi neuvonantajaksi” eli lobbariksi suomalaiseen konsulttitoimistoon. Evp-kenraalin tietämyksellä Eskelinen silottaisi jonkun ehdolla olevan hävittäjäkoneen pääsyä Hornetin korvaajaksi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .