Murhamysteeri: Palaneen talon raunioista löytyi kaksi ruumista – Kosto vanhasta henkirikoksesta?

Murhapoltto vei Häggin veljekset Keljonlahdella talvella 1999. Toinenkin surmapalo jätti kysymyksiä.

Keljonlahden rannalla, Erkintien varressa sijaitsi vielä keskiviikkona 13. tammikuuta vuonna 1999 pieni kesäasunto. Samana päivänä Sippulanniemestä lahden toiselta puolelta havaittiin tulipalo. Palokunta sai hälytyksen kesämökin sammutukseen vähän ennen iltaseitsemää.

Rakennus ehti palaa perustuksiaan myöten. Seuraavana päivänä raunioista löytyi kahden miehen, Pentti ja Pekka Häggin pahoin palaneet ruumiit.

Poliisi epäili paloa tahallaan sytytetyksi. Jo perjantaina vangittiin 57-vuotias mies ja 44-vuotias nainen jatkotutkimuksia varten.

Tapaus sai uuden käänteen, kun lauantaina 46-vuotias mies kuoli asuinhuoneen palossa Sarvivuoressa.

Tapaukseen ei liittynyt rikoksen merkkejä, mutta kuolleen tiedettiin olleen Keljonlahden mökkiin palaneiden Häggin veljesten tuttava. Poliisi alkoi etsiä tapausten väliltä yhteyttä.

Kosto äidin surmasta motiivina?

Keljonlahden palo varmistui teknisessä tutkinnassa tahallaan sytytetyksi. Vangittujen osallisuus tapahtumiin alkoi näyttää todennäköiseltä.

Poliisin mukaan epäillyt olivat tyhjentäneet mökin irtaimesta omaisuudesta ennen sytyttämistä, ja paloa oli valmisteltu.

Mahdolliseksi motiiviksi paljastui kosto henkirikoksesta 25 vuoden takaa. Kypärämäen parturi-Elsana tunnettu nainen ryöstettiin ja pahoinpideltiin kuoliaaksi vuonna 1974. Pentti Hägg oli osallisena tekoon. Surmattu oli murhapoltosta epäillyn miehen äiti.

Molemmilla epäillyillä oli rikostausta. Nainen oli vapautunut vankilasta vain puolitoista vuotta aikaisemmin istuttuaan miehensä taposta.

Poliisilla selkeä käsitys tapahtumista

Poliisi jatkoi tutkimuksiaan, ja tapahtumien kulku alkoi hahmottua. Tutkinnan mukaan nainen oli houkutellut veljekset keskiviikkoaamuna miesepäillyn hallinnassa olleelle mökille.

Hän oli saattanut miehet ”jollakin tavoin sellaiseen tilaan”, että nämä eivät päässeet poistumaan mökin makuulaverilta ja kasannut laverille paperia ilmeisesti sytykkeeksi.

Tämän jälkeen nainen poistui paikalta taksilla ja vei mökiltä tavaraa mukanaan.

Miessyytetty tuli paikalle myöhemmin maastoautollaan ja sytytti rakennuksen. Häkään menehtyneiden veljesten ruumiiden ympäriltä löytyi jälkiä palavista nesteistä.

Poistuessaan mies jäi tielle kiinni autollaan niin, että paloautot eivät päässeet perille, ja hänet otettiin kiinni.

Miehen vaatteista löytyi polttonestettä. Mökin läheltä löytyivät myös miehen silmälasit.

Myöhemmin kiinni otettu nainen oli palon jälkeen lahjoittanut Pentti Häggille kuuluneen kellon tuttavalleen ja leveillyt taksikuskille kostaneensa ”äitinsä” murhan parille miehelle.

Ristiriitaiset kertomukset

Epäillyt ottivat vaitonaisina vastaan syytteet raaoista ja suunnitelmallisista murhista Jyväskylän käräjäoikeudessa kesäkuun alussa 1999.

Syytetyt kiistivät tiukasti syyllisyytensä ja kertoivat ristiriitaiset tarinat tapahtumien kulusta. Nainen tunnusti menneensä mökille veljesten kanssa, minne nämä jäivät ”tosi huonossa kunnossa” naisen lähdettyä.

Mies kertoi käyneensä mökin pihalla aiemmin päivällä, mutta ei ollut mennyt sisään. Mies palasi illalla, jolloin mökki oli jo tulessa. Mies pyrki järkyttyneenä pois paikalta.

Polttonesteen vaatteissaan mies selitti bensiinin läikkymisellä autoa tankatessa.

Paloa edeltäneistä tapahtumista oli syytetyillä ja todistajilla erilaisia tietoja. Kuitenkin sekä nainen että todistaja vahvistivat miessyytetyn katkeruuden äitinsä kuolemasta, mitä pidettiin motiivina murhiin. Kaikkiaan oikeudessa kuultiin 55:tä eri todistajaa.

Hovi vapautti miehen ja lesken

Jyväskylän käräjäoikeus langetti syytetyille elinkautistuomiot kahdesta murhasta. Näyttöä ja motiivia pidettiin vahvoina ja myös syytettyjen omat lausunnot vahvistivat syyllisyyttä.

Tuomiosta valitettiin hovioikeuteen, joka alkoi käsitellä tapausta tammikuussa 2000. Helmikuussa hovioikeus päätti yllättäen vapauttaa murhapoltosta asti vangittuna olleet tuomitut.

Tämä enteili kesäkuussa annettua päätöstä, joka kumosi käräjäoikeuden tuomion ja vapautti epäillyt syytteistä. Syyttäjä ja uhrien omaisten asianajaja hakivat korkeimmalta oikeudelta valituslupaa, jota ei myönnetty.

Hovioikeuden vapauttama nainen tuomittiin muutama vuosi myöhemmin laukaalaismiehen taposta. Useita eri nimiä käyttänyt nainen tunnettiin jo Keljonlahden tapahtumien aikaan alamaailmassa nimellä musta leski.

Osittain mysteeriksi jäi myös Sarvivuoren tulipalo, jossa kuollut mies oli naisepäillyn aviomies. Suoraa viitettä rikokseen ei pystytty osoittamaan, ja syttymissyy jäi lopulta selvittämättä.

Sarjassa on käyty läpi Keski-Suomessa tapahtuneita sekä maakuntaan liittyviä selvittämättömiä henkirikoksia. Tiedot perustuvat Keskisuomalaisen ja poliisin arkistoihin, poliisien haastatteluihin sekä aikalaiskuvauksiin tapahtumista. Tämä juttu on julkaistu Keskisuomalaisessa 7.9.2006.

Juttusarjan muut osan löydät alla olevista linkeistä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .