Kukkienkastelun unohtaville keksintö: ruukku twiittaa, kun on kastelun aika

Pääsikö kukka kuivahtamaan? Entäpä, jos saisit viestin kännykkääsi, kun kasvi tarvitsee vettä?

Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt twiittaavan, biohajoavan kukkaruukun, joka ilmoittaa kasvin kastelutarpeesta mobiililaitteen välityksellä.

Käytännössä ruukun sisäpuolelle sijoitettava kosteussensori kommunikoi matkapuhelimen kanssa. Puhelin puolestaan lähettää mittaustiedon pilvipalveluun, jossa kosteustieto voidaan yhdistää myös säädataan. Palvelu lähettää twiitin kasvin tilasta ja kastelutarpeesta joko yksittäiselle käyttäjälle tai ryhmälle. Tarvittaessa pilvipalvelun kautta voidaan myös käynnistää automaattinen kastelujärjestelmä.

VTT:n mukaan kosteussensoria voivat hyödyntää yhtä hyvin kotitaloudet kuin ammattiviljelijätkin, ja maatuvassa ruukussa voi tulevaisuudessa olla myös useampia sensoreita, jotka mittaavat kosteuden lisäksi vaikkapa ravinteita.

Kuluttajat joutuvat odottamaan

VTT kertoo kehittäneensä painetun elektroniikan prosesseja jo vuosien ajan. Sensoreita on nykyään mahdollista tuottaa painoteknisesti biohajoavalle alustalle, kuten paperille, ja myös sensorin tuotannossa voidaan hyödyntää biohajoavia materiaaleja.

Vastaavaa sensoriteknologiaa voidaan VTT:n mukaan hyödyntää laajemmin myös muissa sovelluksissa, kuten urheiluvaatteissa tai vanhustenhuollossa.

Ihan vielä twiittaavaa, biohajoavaa kukkaruukkua ei kuitenkaan kotitalouksissa tai viljelmillä päästä kokeilemaan. VTT:n mukaan kehittämistyötä tarvitaan lisää, jotta ruukku saadaan kuluttajille. Tällä hetkellä VTT hakeekin teknologian hyödyntämisestä kiinnostuneita yrityksiä jatkohankkeisiin.