Kultarannassa keskustellaan jälleen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – teemana maailman murros ja Euroopan tulevaisuus, päävieraana Saksan liittopresidentti

Presidentti Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut alkavat tänään Naantalissa. Maailman murrosta ja Euroopan tulevaisuutta käsittelevän tilaisuuden päävieras on Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier.

Niinistö ja Steinmeier käyvät kahdenväliset keskustelut jo ennen illan julkisia puheenvuoroja.

Huomenna paneelikeskustelussa Suomesta eurooppalaisen turvallisuuden tekijänä pääsevät ääneen muun muassa pääministeri Antti Rinne (sd.) ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Niinistön ensimmäisellä presidenttikaudellaan aloittamat Kultaranta-keskustelut järjestetään nyt jo seitsemättä kertaa. Tänä kesänä teemana on "Maailma murroksessa – mihin menee Eurooppa, miten pärjää Suomi?".

Kaksipäiväiseen tilaisuuteen on kutsuttu noin sata asiantuntijaa ja vaikuttajaa yhteiskunnan eri puolilta.

Presidentti Niinistö isännöi Steinmeieria valtiovierailulla Suomessa viime syksynä.

Saksan politiikassa kuohuu

Frank-Walter Steinmeier valittiin Saksan liittopresidentiksi toissa vuoden keväällä. Hän lupasi tuolloin vastustaa populismia ja "kaikkia niitä, joiden mielestä hankalammaksi muuttuvassa maailmassa tarvitaan yhä yksinkertaisempia ratkaisuja".

Ennen presidentiksi nousemista sosiaalidemokraattinen Steinmeier toimi kahteen otteeseen maansa ulkoministerinä liittokansleri Angela Merkelin johtamissa hallituksissa.

Liittopresidentin asema on Saksassa lähinnä edustuksellinen, maan tosiasiallinen johtaja on liittokansleri. Steinmeier nousi kuitenkin näkyvään roolin puolueiden välisenä sovittelijana pitkäksi ja vaikeaksi venyneessä hallituksenmuodostuksessa Saksan syksyn 2017 liittopäivävaalien jälkeen.

Myllerrys Saksan sisäpolitiikassa on jatkunut edelleen. Perinteiset pääpuolueet kristillisdemokraatit ja sosiaalidemokraatit kärsivät toukokuun eurovaaleissa pahan tappion. Vihreät sen sijaan ovat hätyytelleet mielipidekyselyissä jo suurimman puolueen asemaa.

Saksassa onkin ennustettu, että uudet tappiot ensi syksyn osavaltiovaaleissa voivat merkitä kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien vaivalloisen hallitutusyhteistyön päättymistä kokonaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Ravustuskausi käynnistyy puolilta päivin – saaliista odotetaan kohtalaista tai hyvää

Koneiden pärinää ja isoja autoja – Mid Finland Truck Meeting kokosi kansaa Viitasaarella

Katso video: Keihäänheiton maailmanmestarin Kimmo Kinnusen mukaan häviäminen olisi hyvä oppia teini-iässä – Pylkönmäellä vietettiin lasten olympialaisia jo 45:ttä kertaa

Grilli syttyi palamaan Hesburgerissa Keljon kauppakeskuksessa – "Henkilökunta toimi hienosti"

Vesitse kohti Jyväskylää – Päijännepurjehdus järjestettiin 47. kerran: Padasjoelta ulapalle lähti kaikkiaan 110 alusta

Joonas ja Tea Pylsy astuivat alttarille yhtenä Jyväskylän seurakunnan suosituimmista hääpäivistä – "Yllätti, kuinka aikaisin pitää olla liikkeellä, jos on mielessä jotain tiettyä"

Keuruun markkinat on kesän kohokohta myös entisille keuruulaisille – "Kyllä tänne pitää joka kesä tulla"

Katso video: Satoja ihmisiä kävi ihmettelemässä Harri Pesosta ja MM-pokaalia – Muurameen rakennetaan "Pesosen portaat"

Uskoa ei tarvitse hävetä, sanoo opistoseuroille saapunut laukaalainen Veera Kauppila

Henkilöauto ajoi ojaan ja kääntyi katolleen Pylkönmäellä – kuski sairaalaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.