Kultasuudelma-ilotulitteessa runsaasti toimintavikoja uutenavuotena

Kultasuudelma-nimisessä ilotulitteessa ilmeni runsaasti toimintavikoja uutenavuonna.

Ilotulitteen jälleenmyynnistä vastaavan Suomen Rakettitukun toimitusjohtajan Antti Aitto-Ojan mukaan yhtiö sai uudenvuodenpäivänä useita kymmeniä yhteydenottoja viallisiin Kultasuudelmiin liittyen.

Kultasuudelma on niin sanottu suihkutulite, mutta kipinöiden suihkuttamisen sijaan tulite on räjähtänyt kertaalleen pamahtaen.

- Tuotteessa on ollut selkeä laatuongelma, Aitto-Oja sanoi STT:lle.

Aitto-Ojan tietoon ei ole tullut, että toimintavika olisi aiheuttanut henkilö- tai aineellisia vahinkoja. Toimintavian vaarallisuutta on vähentänyt se, että Kultasuudelmassa on räjähdysainetta alle sata grammaa, kun suurimmissa patatulitteissa räjähdysainetta voi olla jopa kilo.

Aitto-ojan mukaan Kultasuudelmien aikatulilangat näyttävät toimineen asianmukaisesti, joten tulitteet eivät ole räjähtäneet sytyttäjien käsiin.

Aitto-oja pitää epätodennäköisenä, että Kultasuudelmien kohdalla olisi kyse valmistusvirheestä. Sen sijaan ongelmat saattavat johtua ilotulitteiden vahingoittumisesta - esimerkiksi kastumisesta - kuljetuksen aikana.

Kultasuudelmat valmistetaan Kiinassa, mistä ne tuodaan merirahtina Suomeen.

Aitto-ojan mukaan Suomen Rakettitukku on ollut jo yhteydessä Kultasuudelman maahantuojaan Suomen Ilotulitus Oy:hyn.

- Totta kai me vaadimme, että tässä selvitetään mitä tässä on tapahtunut. Näin hekin haluavat varmasti maahantuojana toimia, Aitto-Oja sanoi.

Tukesissa selvitetään

Suomen Ilotulitus Oy:n tuotteista vastaava johtaja Tero Liinanki ei osannut sunnuntaina sanoa, mistä Kultasuudelmien toimintaviat johtuvat. Hän piti mahdollisena, että viallisten ilotulitteiden suutinosat ovat menneet syystä tai toisesta tukkoon, mikä on johtanut räjähdykseen.

- Tuotteet pitää nyt tarkistaa uudestaan, Liinanki sanoi STT:lle.

Myös Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesiin tuli Kultasuudelmia koskevia yhteydenottoja jo uudenvuodenpäivänä. Tukesin tuoteyksikön johtajan Tuiri Kerttulan mukaan virastossa perehdytään tuotteen ongelmiin jahka arki alkaa.

Kerttulan mukaan Tukesiin ei ole kantautunut tietoja Kultasuudelman aiheuttamista henkilövahingoista, mutta toimintavikoihin on silti syytä perehtyä.

- Myös pieni räjähdysainemäärä voi olla vaarallinen, jos se räjähtää väärässä paikassa, Kerttula sanoi STT:lle.

Kultasuudelma-ilotulitteen toimintavioista kertoi sunnuntaina Ilta-Sanomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.