Kuluttaja-lehti: Jopa 2800 suomalaista kuolee vuosittain turhaan

THL:n tutkijan mukaan köyhimmillä suomalaisilla on jopa 3–5-kertainen riski kuolla turhaan varakkaimpiin verrattuna.

Suomessa voitaisiin vuosittain välttää jopa 2 800 turhaa kuolemaa, uutisoi Kuluttaja-lehti. Luku perustuu lehden haastatteleman Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Sonja Lumpeen väitöskirjatutkimukseen. Tutkimuksessa nousi selvästi esille terveydenhuollon eriarvoisuus, joka on paitsi pysynyt, myös kasvanut viidentoista vuoden aikana.

Lumme selvitti, kuinka paljon terveydenhuollossa tapahtuu kuolemia, jotka oltaisiin voitu välttää oikeanlaisella ja ajoissa annetulla hoidolla. Tapaukset liittyivät esimerkiksi syöpiin, joka olisi voitu löytää ajoissa paremmalla seulonnalla. Lisäksi monet kroonisiin tautien, kuten astman, diabeteksen ja epilepsian, aiheuttamat kuolemat voitaisiin välttää, jos potilas saisi ajoissa laadukasta hoitoa.

Lumpeen tutkimusten perusteella köyhimmillä suomalaisilla on jopa 3–5-kertainen riski kuolla turhaan varakkaimpiin verrattuna.

– Eri tuloluokkien välisessä sairastavuudessa on toki eroja, mutta jos hoito toimisi, terveydenhuolto tasaisi niitä, Lumme kertoo Kuluttaja-lehdelle.

Ongelmien kerrotaan alkavan perusterveydenhuollosta ja säteilevän sitten erikoissairaanhoitoon. Lääkäripulan vuoksi pääsy hoitoon julkisella puolella on hidasta, mutta samaan aikaan työterveyshuollossa hyväosaiset pääsevät nopeasti tutkittavaksi ja erikoissairaanhoidon piiriin.

Vähävaraisuuden lisäksi mielenterveysongelmat johtavat Lumpeen yhdessä muiden tutkijoiden tekemien selvitysten mukaan korkeampaan kuolleisuuteen. Mielenterveysongelmista kärsivä kuolee todennäköisemmin esimerkiksi syöpään, sillä oireet saatetaan sivuuttaa Lumpeen mukaan harhana tai höpötyksenä.

Suomen Potilasliiton puheenjohtaja Paavo Koistinen nostaa yhdeksi suureksi ongelmaksi suomalaisessa terveydenhuollossa esiintyvän pelon kulttuurin.

– Potilaat eivät uskalla nostaa epäkohtia esiin, koska pelkäävät, että heidän hoitonsa kärsii, Koistinen kommentoi Kuluttajalle.

Pelko voi tutkijoiden mukaan johtua herkästä leimaamisesta. Yliopistolehtori Anna Metteri Tampereen yliopistosta on tutkinut terveydenhuollossa toimivien sosiaalityöntekijöiden raportoimia kohtuuttomia tapauksia. Metterin mukaan ihmisiin lyödään terveydenhuollossa helposti pysyviä leimoja, jotka voi aiheuttaa esimerkiksi alkoholiongelma tai omien oikeuksien tiukkasanainen puolustaminen.

Tutkijat näkevät tulevan sote-uudistuksen ja sen valinnanvapauden riskinä jo nykyisellään eriarvoiselle terveydenhoidolle. Valinnanvapaus toisi markkinoille luultavasti monia uusia terveydenhuollon yrityksiä, mutta laadunvalvontajärjestelmää niille ei ole. Potilasturvallisuuden professori Risto Roine Itä-Suomen yliopistosta toteaa Kuluttajalle, että tämä voi vaarantaa potilasturvallisuuden.