Kun ötökkämyrkky ei pure, pane jeesusteippiä kaulukseen – lue kootut niksit syksyn inhottavien kiusankappaleiden torjuntaan

Tänä syksynä on hirvikärpäsiä riittänyt. Kokosimme juttuun vinkkejä, joista voi olla apua kiusankappaleiden torjunnassa.

1 Tehokkain keino torjua hirvikärpäsiä on vaatetus.

Kannattaa laittaa metsään vaaleat vaatteet ja suojata hiukset vaikkapa huivilla ja verkkohatulla.

Hihansuut, lahkeet ja kaula-aukko kannattaa sulkea tiiviisti. Myös kiiltävästä ja liukaspintaisesta vaatetuksesta saattaa olla apua.

Jotkut kertovat keltaisten tai sinisten vaatteiden auttavan. Tumma ”hirvimäinen” vaatetus sen sijaan houkuttaa.

Kaupoissa myydään myös erityisiä verkoilla varustettuja retkeilyvaatteita, hyttysverkkopuseroita. Jotkut ovat kokeilleet jopa mehiläishoitajien käyttämää suojapukua, mutta se päällä metsässä liikkumisesta voi tulla raskas jotos. Kerrospukeutumisessa on myös se ikävä puoli, että kun hirvikärpänen todennäköisesti kuitenkin kömpii iholle jostakin vaatetuksen rakosesta, on se hankala napata kiinni riisumatta vaatteita.

2 Omintakeinen Niksipirkka-keino on vetää sukkahousut pankkirosvo -tyyliin päähänsä, sillä niiden läpi ötökkä ei pääse. Onpa kokeiltu myös jeesusteipiksi kutsua ilmastointiteippiä. Teippiä laitetaan takin kaulukseen liimapuoli päällepäin.

Oletuksena on, että hiuskuontaloa kohti pyrkivä hirvikärpänen jää teippiin kiinni kuten kärpänen kärpästeippiin. Tämä keino on testattu käytännössä ja toimii. Samalla voi teippailla kiinni myös hihansuita ja lahkeita.

3 Kannattaa myös miettiä, millaiseen maastoon sieni- ja marjaretkelle suuntaa. Hirvikärpäset viihtyvät ryteiköissä, tiheissä metsissä ja taimikoissa, eli siellä missä myös hirvet viihtyvät.

Jos huomaa hirvien polkuja maastossa tai ulosteita, kannattaa vaihtaa maisemaa. Tuulisilla ja aukeilla paikoilla kärpänen ei viihdy. Myös alhainen lämpötila ja sade voivat vähentää lentävien hirvikärpästen määrää. Jos on kovin hirvikärpäskammoinen, voi mennä marjaan Lappiin, jonne hirvikärpänen ei ole vielä levinnyt.

4 Myös vuorokauden ajalla voi olla väliä.

Metsään kannattaa mennä aamusta, sillä hirvikärpänen on aamulla vaisu. Iltaa kohti se virkistyy ja sinkoilee energisesti isäntäehdokasta päin.

5 Hirvikärpästen torjuntaan löytyy kaupasta hyönteismyrkkyä, jota voi kokeilla. Ötökkä ei siitä kuitenkaan hätkähdä.

Asiasta on myös tutkittua tietoa, jonka mukaan kemiallisista hirvikärpäsmyrkyistä ei ole iholle levitettynä todistettavasti mitään apua.

Jotkut vannovatkin myrkkyjen sijaan voimakkaiden hajujen nimiin. Niitä voi levittää kauluksiin ja hihansuihin. Esimerkiksi apteekista saatavaa vanhanajan kamferitippaa ja omenaviinietikkaa on kokeiltu. Myös valkosipulia voi hangata vaatteisiinsa. Teepuuöljynkin väitetään toimivan. Joku on kokeillut etikkasuihketta. Myös vahvoja partavesiä on lotrattu iholle ja vaatteisiin.

6 Jos mikään näistä keinoista ei tepsi, kannattaa yrittää tappaa hirvikärpänen kerrallaan. Takuuvarmin keino on poistua metsästä.

Ennen autoon tai kotiin menoa on kuitenkin kopisteltava vaatteet. Pusero on syytä kääntää nurinperin, sillä vaatteen saumoihin on pesiytynyt hirvikärpäsiä.

Hiukset on harottava tai kammattava läpikotaisin. Hirvikärpänen ei kuole itikan tapaan litistämällä, vaan se on murskattava kynsien välissä kahtia.

Lähde: Hyönteismaailma, Luonnonvarakeskus, Akuutti, Ötökkäakatemia

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .