Kun tulipalo tuhoaa kodin, Vieno Ahon, 22, puhelin soi

Hätätilanteessa pitää olla maalaisjärkeä, sanoo jyväskyläläinen Vieno Aho, 22. Kaksitoista kertaa Ahon puhelin on soinut, kun tulipalo on vienyt kodin yksin asuneelta tai perheeltä.

Aho johtaa Jyväskylässä Suomen Punaisen Ristin, SPR:n, ensihuoltoryhmää, joka saapuu onnettomuuspaikalle ensimmäisten joukossa.

Välillä on lähdettävä yöllä. Kun koti on palanut, päälle on saatava vaatteita ja yöksi majapaikka.

– Joskus asukas ei ole saanut mukaansa mitään, joskus yllä ovat pelkästään vaatteet. Joskus ei niitäkään, Vieno Aho kuvailee.

Aho sanoo ryhtyvänsä tilanteessa rauhallisesti selvittämään, millaista apua ihminen tarvitsee.

– Tarvitseeko hän majapaikkaa, vai pääseekö majoittumaan sukulaisten tai ystävien luokse? Sitten mennään kauppaan ja mietitään, ostetaanko hammasharja, vaatteita ja ruokaa.

Kaupassa menetyksen suuruus alkaa usein valjeta.

– Olen kuullut monen miettivän, että tällainenkin meillä oli ja tällainen. Hyvin harvoin asukas on saanut mukaansa yhtään mitään, Aho kertoo.

SPR:n roolista palopaikalla harva tietää, sanoo Vieno Aho. Keräyksistä, kuten Nälkäpäivän keräyksestä saaduilla varoilla järjestöjen paikallisjaostot auttavat kotinsa menettäneitä ensimmäisinä päivinä. Katastrofiavun sääntöjen mukaan yksittäistä ihmistä on lupa auttaa 600 eurolla, ja jokaista muuta perheenjäsentä 300 eurolla.

– Käytännössä raha riittää vain välttämättömään. Sillä maksetaan tarvittaessa myös majoitus esimerkiksi hotelliin, Aho kertoo.

Läheskään aina paloa paenneella ei ole mukana lompakkoa tai kännykkää. Jos henkilökortti on jäänyt liekkeihin, alkuun on hidasta hoitaa asioita. Aho neuvoo, miten tilanteessa toimitaan.

– Tiedän, että poliisilta saa väliaikaisen henkilötodistuksen ja keskussairaalasta välttämättömimmät lääkkeet. Me annamme mukaan muistilistan, jossa kerrotaan, mitä asiakirjoja on usein ryhdyttävä hankkimaan. Uusittava on ehkä passi, ajokortti, todistuksia ja vakuutusten asiakirjoja.

Poikkeuksellisesti ensimmäinen yösija löytyy joskus SPR:n toimistolta. Näin tehtiin esimerkiksi silloin, kun monen perheen luhtitalo paloi yöllä Rasinrinteellä Jyväskylässä. Asukkaita varten taiteltiin auki retkisängyt.

Vieno Aho lähti SPR:n toimintaan mukaan 18-vuotiaana vuonna 2013. Perheessä muutkin ovat järjestössä mukana. Ensihuollon ryhmää Aho ryhtyi johtamaan vuonna 2016. Sitä varten Aho on käynyt ensihuollon ja henkisen tuen peruskurssit, ensiapukurssin sekä perehdytyksen kotimaan avun tilanteisiin.

Hän opiskelee parhaillaan matematiikan opettajaksi Jyväskylän yliopistossa.

– Ensihuollon tehtävät sopivat minulle. Tässä näkee samantien, että apu tulee tarpeeseen, kun ihminen on menettänyt kaiken. Moni osaa siitä myös kiittää, Aho sanoo.

Vapaaehtoiset tekevät työtä harrastuksena, ja koossa on Ahon mukaan hyvä porukka.

Viime vuonna SPR auttoi kaikkiaan 11 ihmistä tulipalon jälkeen Jyväskylässä.

Tänä vuonna apua on saanut tähän mennessä 12 asukasta. Koko maassa SPR auttoi tulipaloissa 121 kertaa viime vuonna.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .