Kunta-alan kiista kilpailukykysopimuksesta yhä ratkaisematta

Kuntatyöntekijät ja hallitus ovat hakeneet ratkaisua kiky-kiistaan viime päivien aikana.

Kunta-alan kiista kilpailukykysopimuksesta on yhä ratkaisematta, kertovat Jukon ja OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ja JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine. Hallitus on kertonut pitävänsä tiedotustilaisuuden ensi vuoden budjetista kello 20, mutta kunta-alan työntekijäliitoilla ei ole tietoa, minkälaista mallia hallitus on esittämässä kiistan ratkaisemiseksi.

Kuntatyöntekijät ja hallitus ovat hakeneet ratkaisua kiky-kiistaan viime päivien aikana. Luukkaisen mukaan työntekijäliitot esittivät oman ratkaisuehdotuksensa hallitukselle tänään päivällä, mutta hallitus ei ole vastannut siihen. Luukkainen ei halunnut avata, mitä liittojen ehdotus piti sisällään.

– Hallitus ilmeisesti jättää kilpailukykysopimuksen auki tai lähtee tekemään jotakin muuta. En halua lähteä spekuloimaan mitä. Kilpailukykysopimusta koskevaa osiota ei ole ratkaistu eikä kunta-sektorin sopimusta voi maanantaina allekirjoittaa, Luukkainen sanoi STT:lle kello 18 aikaan.

Niemi-Laine sanoo, että hallitukselta tuli eilen illalla ratkaisuehdotus, johon kunta-alan työntekijäliitot vastasivat tänä aamuna.

Ratkaisu maanantaiksi?

Kuntien eläkevakuutuksen Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen kertoi eilen STT:lle, että kilpailukykysopimus on laskemassa merkittävästi kuntien eläkemaksuja. Kevassa on ennakoitu, että kuntatyönantajan eläkemaksua alennetaan ensi vuonna 1,26 prosenttiyksikköä. Niemi-Laine sanoo, ettei hänelle eläkemaksujen alennusta ole esitelty osana ratkaisua.

– Se on uusi ja nopeatempoinen asia, ja pitäisi olla hyvin varovainen eläkevarojen käytössä, Niemi-Laine sanoo.

Niemi-Laine sanoo odottavansa hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen tietoa neuvotteluiden jatkosta. Kilpailukykysopimuksen suunniteltu allekirjoituspäivä on maanantaina.

– Hyvä kuulla, onko budjettiriihessä tehty yksipuolisia ratkaisuja. Katsotaan missä tilanteessa olemme maanantaina, Niemi-Laine sanoo.

Hallitus on luvannut 515 miljoonan veronkevennykset, jos kilpailukykysopimuksen yli 90 prosentin kattavuus toteutuu. Ilman kunta-alaa kattavuudelta putoaa pohja pois.

Kevan Kietäväinen ei ota kantaa eläkemaksun käyttöön säästökiistan ratkaisuna

Hallitus esittelee ensi vuoden budjettia kello 20 – seuraa infoa tästä linkistä