Kunta päättää radiomaston paikasta - maanomistajan lupaa ei tarvita

Teleyritys voi tulevaisuudessa rakentaa matkaviestinverkon radiomaston kunnan päätöksellä, ilman maanomistajan suostumusta. Eduskunnan käsittelyssä olevan hallituksen esityksen taustalla on pyrkimys vauhdittaa tietoliikenneyhteyksien rakentamista.

Laukaan Vihtavuoressa asukkaat vastustavat aivan omakotitalojen viereen kunnan maille suunniteltua TeliaSoneran mastoa. TeliaSonera haluaisi rakentaa Jari Kallioisen ja Kari Hyvösen talojen väliin Laukaan kunnan maille 36-metrisen putkipylvään ja pienen telerakennuksen, jotta Vihtavuorelle saataisiin toimivat 4G-yhteydet.

Miehet ihmettelevät, miksi masto on suunniteltu vain kahden–kolmenkymmenen metrin päähän asutuksesta, suositun koiranulkoilutusreitin viereen.

– Tuli mitä G:tä hyvänsä, pitäisi miettiä, mihin tolppia tehdään. Pylväs on älyttömän ruma ja vaarallinen. Jos yritysten annetaan rakentaa näille pienille viheralueille, jotka meille on jätetty, ollaan väärällä tiellä, Kallioinen sanoo.

Viestintäneuvos Kreetta Simola liikenne- ja viestintäministeriöstä kertoo, että mikäli teleyritys ja maanomistaja eivät pääse sopimukseen, kunnan rakennusvalvonta voisi velvoittaa maanomistajan suostumaan siihen, että masto tulee hänen maalleen.

–?On ajateltu, että langattomat puhe- ja laajakaistayhteydet ovat yhteiskunnallisesti niin tärkeitä, että viime kädessä lainsäädännöllä on suotava rakennusvalvontaviranomaiselle oikeus päättää asiasta, Simola sanoo.

Lue aiheesta lisää tiistain 1.7.2014 painetusta Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.