Kuntaliiton kysely: Lastensuojelun tilanne vaikeutunut

Palveluja hankitaan yhä enemmän yksityisiltä palveluntuottajilta.

Lastensuojelun tilanne on vaikeutunut, arvioivat Kuntaliiton kyselyyn vastanneet lastensuojelun järjestäjät. Palvelujen saatavuuden vaikeutuminen näkyy laajasti lasten tarvitsemissa palveluissa, etenkin lasten mielenterveyspalveluissa.

Kuntaliitto toteutti lastensuojelun kuntakyselyn loppuvuodesta 2017. Kyselyyn vastasi yli 90 prosenttia kaikista Suomen 180:stä lastensuojelun järjestäjäorganisaatiosta. Ne edustavat liki 280:tä kuntaa.

– Kyselyssä ilmenee myös huolta lastensuojelun voimavaroista ja henkilöstön riittävyydestä, sanoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Aila Puustinen-Korhonen.

Noin kolmasosa lastensuojelun järjestäjäorganisaatioista arvioi sijoittavansa usein lapsia kodin ulkopuolisiin sijoituksiin, koska lapsen mielenterveyspalvelut eivät jostain syystä ole järjestyneet.

Kyselystä selviää myös, että lastensuojelupalveluja hankitaan nykyisin huomattavasti useammin yksityisiltä palveluntuottajilta kuin viisi vuotta sitten, kun edellisen kerran lastensuojelun kuntakysely tehtiin.

– Terveydenhuollon palvelujen, erityisesti lääkäripalvelujen ostoissa on merkittävää kasvua. Vuonna 2012 yhteensä 18 prosenttia lastensuojelupalvelujen järjestäjistä osti lääkäripalveluja, nyt vastaava luku on 42 prosenttia, Puustinen-Korhonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.