Kuntaliiton lakimies: ”Salailu on yleistynyt kunnissa” – Jämsäläiset lähettävät terveisensä uudelle kaupunginjohtajalle

Kuntaliiton lakimies Annaliisa Lehtinen kertoo, että hänen tuntumansa mukaan salailukulttuuri on lisääntynyt kunnissa. Kunnat panttaavat yhä useammin erinäisten hakijoiden nimiä, vaikka ne tulisikin julkisuuslain nojalla julkaista.

– Nykyaikana julkisuus syö sopivia kandidaatteja. Johtaviin virkoihin ei ole kovaa intoa. Koetaan, etteivät nämä virat niin houkuttele, Jämsän hallintojohtajanakin työskennellyt Lehtinen sanoo.

– Kunnat haluavat paljon hyviä hakijoita ja siksi salailu houkuttelee, hän sanoo.

Jämsän tapauksessa Lehtinen uskoo kaupungin ­päättäjien halunneen vain työrauhan.

– Moni hakijoista kun ­haluaa, ettei joutuisi julkisuusrumbaan, Lehtinen uskoo.

Lehtinen ei myöskään koe, että Jämsä olisi salailullaan tehnyt mitään räikeää lainvastaista toimintaa. Hänen mukaansa rekrytointiprosessit ovat varsin haastavia.

Jämsän kaupunginjohtajahakijoiden salailu ei ole uutta kuntarintamalla. Pikainen vilkaisu lähihistoriaan kertoo, että muun muassa Kuopio teki tietoisen ratkaisun ja jätti pari vuotta sitten julkistamatta kaupunginjohtajaksi hakeneiden nimet. Nimet päätettiin julkistaa vasta, kun valintaprosessissa oli suoritettu haastatteluosuus.

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää moitti tuolloin julkisuudessa kuopiolaisten toimintaa. Kuntalehdelle antamassaan haastattelussa Mäenpää muistutti, että kuntalaisilla on oikeus tietää, minkälaisia henkilöitä on virkaa tavoittelemassa.

Viime vuoden lopulla Oulun kaupunki joutui luovuttamaan pitkän oikeusväännön jälkeen sanomalehti Kalevalle paperit, joita kaupunki yritti salata. Paperit koskivat kaupunginteatterin palvelujen ostoja.

Jämsässä tehtiin lopulta tiistaina päätös julkistaa kaupunginjohtajaksi hakeneiden nimet.

Jämsän kaupunginjohtajaksi hakevat Jalo Aminoff, Helsinki, Tuomo Heinonen, Jämsä, Hanna Helaste, Keitele, Kimmo Hietala, Vantaa, Petri Huida, Lappeenranta, Anna-Liisa Juurinen, Jämsä, Matti Kannus, Kangasala, Sari Karhu, Jyväskylä, Timo Kiviaho, Helsinki, Rudolf Koivisto, Jämsä, Miro Nieminen, Jämsä, Merja Olenius, Joutsa, Jukka Selin, Lahti, Kari Stenlund, Jämsä, Jaakko Törmälehto, Jyväskylä, Markku Vehkaoja, Jyväskylä, Samuli Virtanen, Helsinki ja Vexi Virtanen, Hankasalmi.

Millaiset terveiset lähettäisit uudelle kaupunginjohtajalle?

Milka Koskinen, 16

Jämsässä on hyvät liikuntamahdollisuudet. On paljon omatoimisia ulkoilupaikkoja, mutta hyvin vähän oikeastaan nuorille tapaamispaikkoja. Olisi hyvä, jos uusi kaupunginjohtaja osaisi huomioida nuoret ja vaikka pyrkisi edistämään sitä, että nuoret voisivat kohdata toisiaan muuallakin kuin koulussa.

Arja Oksa, 59

Olen asunut Jämsässä vasta vuoden. Muutin Muuramesta ja tuntuu, että täällä on kaikki tiet hyvässä kunnossa ja paikat siistejä. Jämsästä pidetään hyvää huolta. Uuden kaupunginjohtajan pitäisi tukea seudun yhteishenkeä ja auttaa kehittämään paikallista yrittäjyyttä, etteivät ihmiset valu muualle ostoksille.

Sinikka Salokorpi, 77

Jämsä on rauhallinen ja hyvä miljöö asua, mutta kyllä tänne kaivataan jotain yhteistä projektia, joka vähän kohottaa Jämsän imagoa. Niin ja se, mikä täältä puuttuu, mikä kaikkialla muualla jo onkin, on keinonurmikenttä. Sellainen ehdottomasti tarvitaan Paunuun.

Anne Järvinen, 44 ja Vilma Järvinen, 9

Tämä pumptrack-puistoalue on kyllä lapsiperheille täydellinen tekemisen paikka. Toivoisin, että tuleva kaupunginjohtaja muistaisi huomioida myös lapset. Ja olisihan se hyvä, jos jo ne aloitetut projektit vietäisiin kunnialla loppuun.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .