Kuntaliitto: EU-asetus tuo kunnille jopa 200 miljoonan euron kustannukset

Kuntaliiton mukaan kunnille tulee jopa 200 miljoonan euron lisäkustannukset usealle vuodelle, jos asetus EU:n tietosuojalainsäädännöstä etenee nyt esitetyn mukaisesti.

Kuntaliiton lakimiehen Ida Sulinin mukaan tietosuoja-asetuksesta kunnille koituvat kustannukset voivat olla parhaassa tapauksessa 50 miljoonaa euroa vuodessa.

–?Jos julkisen sektorin ehdotuksia asetuksen täsmentämiseksi ei oteta huomioon, hintalappu voi olla 200 miljoonaa euroa uudistuksen ensimmäisinä vuosina, Kuntaliiton muistiossa todetaan.

Lakiuudistuksen tarkoitus on suojata EU-kansalaisen oikeuksia ja helpottaa henkilökohtaisen tiedon siirtymistä. Asetus vaatii muun muassa, että jokaisessa organisaatiossa on tietosuojavastaava.

Kunnille uudistus merkitsisi Kuntaliiton mukaan suuria teknisiä investointeja ja hallinnollisen työn lisääntymistä. Uudistuksesta neuvotellaan parhaillaan EU:ssa neuvoston, parlamentin ja komission kesken. Yhteisymmärykseen on tarkoitus päästä vuoden 2015 loppuun mennessä. Asetuksen velvoitteet tulisivat voimaan kansallisesti siirtymäajan jälkeen vuonna 2018.