Kuntalisä voi olla arvaamaton jokeri perhevapaita uudistettaessa

Kotihoidontuen kuntalisää koskevat päätökset ovat kuntien käsissä.

Kuntien päätösvallassa oleva kuntalisä voi viedä terän kotihoidontukeen mahdollisesti tehtäviltä muutoksilta. Perhevapaauudistus karahti kiville kuluneella viikolla, ja paineet uudistuksen toteuttamiseen ensi vaalikaudella ovat kovat.

 Kelan tutkija Anneli Miettinen pitää selvänä, että kuntalisä tulee olemaan yksi ongelmista perhevapaita uudistettaessa.

– Valtiovalta voi tehdä kotihoidon tukea koskevia päätöksiä, mutta kotihoidontuen kuntalisää koskevat päätökset ovat kuntien käsissä, Miettinen toteaa.

 Mutkia perhevapaiden uudistamiseen tuo se, että maksajana ja saajana on hyvin monta osapuolta.

– Kunnat voivat päättää täysin itsenäisesti siitä, minkälaisilla summilla ne haluavat tukea lasten kotihoitoa, Miettinen sanoo.

 Sote-uudistus ei itsessään tuo muutosta tilanteeseen, sillä varhaiskasvatus on säilymässä kuntien vastuulla myös jatkossa.

 Nyt kariutuneissa perhevapaaneuvotteluissa esillä oli kotihoidontuen porrastaminen. Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti tiistai-iltana tausta-aineistot neuvotteluissa olleista malleista. Ministeriön mukaan viime vaiheessa valmistelu rajautui erityisesti malliin, jossa kotihoidon tuki olisi alkanut pienentyä sen jälkeen, kun lapsi täyttää kaksi vuotta.

 Jos tällaiseen muutokseen olisi päädytty, kunnat olisivat voineet halutessaan kompensoida leikkauksen kuntalisää korottamalla.

– Jos kunnassa ryhdytään laskemaan, onko edullisempaa tarjota kuntalisää vai rakentaa päiväkoti, niin todennäköisesti kuntalisä voittaa, Miettinen sanoo.

 Miettinen ei usko, että kunnat ryhtyisivät laajamittaisesti kompensoimaan kotihoidontuen leikkauksia, mutta mahdollisuus on olemassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.