Kuntaministeri valmis nopeisiin toimiin Kittilän kriisissä

Vehviläinen toivoo kuitenkin kunnan tai syytettyjen pystyvän päätöksiin itse.

Kuntaministeri Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan valtio on valmis nopeisiin toimiin Kittilän kriisissä, jos kunnanvaltuusto ei pysty ensi viikolla päättämään syytteessä olevien luottamushenkilöiden pidättämisestä toimistaan.

– Toivon kuitenkin Kittilän valtuuston tekevän tarpeelliset päätökset itsenäisesti, tai sitten ne tekisivät kyseiset henkilöt itse. Jos niin ei käy, meillä on valmius siirtyä selvitysmenettelyyn nopeasti, Vehviläinen linjasi STT:lle keskiviikkona.

Kittilän kunnanvaltuusto pitää ensi tiistaina 31. lokakuuta kokouksen, sillä valtuuston puheenjohtaja Aki Nevalainen on kutsunut valtuuston koolle. Tiistaina maratonistunnon pitänyt kunnanhallitus tyytyi vain toteamaan asian pöytäkirjassaan.

– Katsomme valtionvarainministeriön virkamiesten kanssa heti ensi tiistain jälkeen, mikä Kittilän tilanne on, kuntaministeri Vehviläinen sanoi.

Valtiovarainministeriö on jo aiemmin väläyttänyt sanotun Lex Kittilän soveltamista. Laki antaa valtiolle mahdollisuuden puuttua kunnan päätöksentekoon vakavassa kriisitilanteessa.

Kittilän kunnanhallitus totesi nyt pöytäkirjassaan kunnan olevan tällä hetkellä valtiovarainministeriön aikataulussa.

11 valtuutettua syytteessä virka- ja työrikoksista

Kittilän kunnan päätöksenteko on ajautunut täysin umpisolmuun. Valtuustossa on yhteensä 11 valtuutettua, jotka ovat syytteessä erilaisista virka- ja työrikoksista. Syyskuussa vajaat 30 entistä ja nykyistä kuntapäättäjää joutui syytteeseen tapahtumista, jotka juontavat juurensa edelliselle valtuustokaudelle.

Työ- ja virkarikosvyyhden lisäksi Kittilää varjostaa kaksi muuta oikeusprosessia. Toinen niistä liittyy hissiyhtiö Levi Ski Resortin hiihtohissihankintoihin ja toinen lakipalveluiden laskutukseen. Niissä syyteharkinta pyritään saamaan valmiiksi vuoden loppuun mennessä.

Kunnanhallitus kokoontui myös viikko sitten, mutta asiassa ei päästy eteenpäin. Päätöksenteko jumiutui, sillä hallituksen kokouksen koollekutsujaa ei löytynyt ja näin kokous ei ollut päätösvaltainen ja laillinen.

Kaksikin selvityspyyntöä

Valtiovarainministeriö on pyytänyt Kittilältä ensin selvitystä ja myöhemmin vielä lisäselvitystä.

Lain mukaan valtiovarainministeriö voi asettaa selvityshenkilön tai -ryhmän selvittämään kunnan hallintoa, jos se on poikkeuksellisen suurissa ongelmissa. Tällaiseksi luetaan esimerkiksi tilanne, jossa kunnan viranomaista tai kunnan toimielimen jäseniä epäillään vakavasta virkarikoksesta eikä kunta ole ryhtynyt riittäviin toimiin, jotta hallinto saataisiin lain mukaiseksi.