Kuntapaikkojen määrä aiheutti kalabaliikkia Äänekosken valtuustossa

Äänekoski varautuu kotouttamaan vuosittain 30 oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa. Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginhallituksen esityksen maanantaina reilun tunnin väännön ja runsaiden, varsin tunteellisten puheenvuorojen jälkeen.

Ensin äänestettiin Jari Halttusen (ps.) ehdottamana siitä, viedäänkö asia uudelleen valmisteluun. Ei viedä, ratkaisi äänestys, mutta päätökseen lisättiin vaatimus kotouttamisohjelman päivittämisestä.

Keskustelun tiimellyksessä katsomo kohahti, kun Halttunen totesi "täytyy potkia Penttiä munille, en ollut paikalla hallituksessa", kun Pentti Salminen (sd.) kritisoi kaupunginhallituksen jäsenten juupas-eipäs-toimintaa ala-arvoiseksi.

Toisessa äänestyksessä vastakkain olivat Marke Tuomisen (ps.) "3 perhettä kiintiöpakolaisia" -ehdotus ja Simo Holopaisen (vas.) 60 kuntapaikkaa -ehdotus. Holopaisen ehdotus voitti 10–5, mutta tyhjää äänesti 27. Kolmen perheen kannalla olivat perussuomalaisten Halttunen, Tuominen, Mauri Ilves, Marko Laitinen ja Jani Salo.

Lopulta määräksi äänestettiin 30 kuntapaikkaa äänin 31–10, 1 tyhjä. Vasemmistoliittolaiset, vihreät ja demareiden Hannu Penttinen olivat valmiita kotouttamaan 60 turvapaikanhakijaa.

Tyhjää äänesti Lauri Lax (ps.), joka ei halua pakolaisia Äänekoskelle lainkaan. Hän perusteli kantaansa muun muassa huonolla talous- ja työllisyystilanteella sekä sillä, että Mämmen koulu päätettiin jättää rakentamatta.

– Ehkä se on trendikästä pitää parempi huoli muista kuin omista, hän aprikoi.

Kuntapaikoista sopiminen ely-keskuksen kanssa on tärkeää, sillä sopimuksen ansiosta ely korvaa kaupungille kotouttamislain mukaisista toimenpiteistä aiheutuneet kustannukset.

Äänekosken Suolahdessa on tällä hetkellä reilut 70 turvapaikanhakijalasta ja -nuorta, joista usean oletetaan jäävän tulevaisuudessa seutukunnalle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .