Kuntaselvittäjä: Jämsän talouden tilanne on kriittinen – Säästöpäätökset on pystyttävä tekemään nopeasti

Jämsän valtuuston on pystyttävä tekemään konkreettisia päätöksiä nopeasti, painottaa hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä.

– Tilanne on kriittinen. Jos Jämsä ei pysty kuuden miljoonan euron säästötavoitteeseen ja vaikka sote syntyisi ja pelastaisi tilannetta, on Jämsä kriisikunta vuonna 2021. Silloin valtiovarainministeriö tulee kylään.

Laesterä tunnetaan kuntaselvittäjänä. Hän on perehtynyt Jämsän taloustilanteeseen perusteellisesti kaupungin pyynnöstä ja puhunut valtuutetuille valtuustoseminaarissa jo keväällä.

Jämsän kaupunginvaltuuston oli määrä päättää maanantaina tulevien vuosien tilannetta parantavista rakenteellisista säästöistä.

Kaupunginhallituksen esityksen mukaan koulut kuitenkin säilyvät ja rakenteellisten säästöjen määrä putoaa murto-osaan esitetystä.

Laesterän mukaan odottelu pahentaa tilannetta.

– Jämsä ajaa tässä itseään pulaan. Keinoja kyllä on. Jämsässä on vieläkin kuntaliitosten tuomia päällekkäisiä palvelurakenteita, ne pitäisi nyt purkaa asiallisesti.

Käytännössä kriisikuntamenettelyyn joutuminen vähentäisi kaupungin omia valinnanmahdollisuuksia.

– Jos Jämsä joutuu tähän – ja vielä mahdollisen soten toteutumisen jälkeen – on keinoja enää hemmetin vähän. On kyseenalaista, miten kuusi miljoonaa saadaan kasaan siinä tilanteessa.

Laesterän mukaan kaupungin toimintakate tulee saada vahvistumaan kahden tai kolmen vuoden jaksotuksella kuuden miljoonan euron verran.

– Menot kasvavat koko ajan taustalla. Leikkaustarve on iso.

Kaupunginhallituksen peräänkuuluttamat lisätulot tarvitaan, mutta ne eivät riitä pelastusrenkaaksi, sanoo Laesterä.

– Jämsä on siinä tilanteessa, että kaikki kivet pitää kääntää. Esimerkiksi tonttikauppa on hyvä juttu, mutta nämä ovat kaikki sellaisia ekstroja, joita on saatava hankalien asioiden lisäksi.

Pienien koulujen kohtalo on Laesterän mukaan yksi osa pakollisia rakenteellisia muutoksia.

– Kunta velkaantuu koko ajan. Pienet koulut ja kaikki kiva joudutaan joka tapauksessa pistämään alas. Ja sen lisäksi myös muuta. Vähimmällä päästään jos tehdään heti.

Myös Jämsän kaupungin talousjohtaja Ari Luostarinen näkee, että kyläkoulujen lakkauttamiset tulevat säästökeskustelussa vielä väistämättä esiin ennemmin tai myöhemmin.

– Valtuusto edellyttää nimenomaan rakenteellisia uudistuksia. Meillä Jämsässä on eniten muuttunut nuorten ihmisten määrä ja syntyvyys on minimissään, niin mikä muu sitten on rakennetta kuin tämä?

Luostarinen huomauttaa, että jos säästöt tehdään tuntijärjestelyjen kautta, muutokset koskevat kaikkia kouluja perusopetuksesta lukioon, eivät pelkästään kyläkouluja.

– Nämä ovat ikäviä päätöksiä, ja ymmärrän, ettei näitä haluta tehdä. Mutta kun on velvoitettu, että jotain on tehtävä, niin on parempi tehdä päätöksiä tulevaisuuteen kuin jättää tekemättä, hän toteaa.

Luostarinen uskoo yhä, että säästöistä voidaan selvitä ilman yt-neuvotteluja, ja siihen hänen mukaansa Jämsässä myös pyritään.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .