Kuntavaalit rönsyilevät netin sosiaalisiin verkostoihinKuntavaalien lähestyminen on alkanut selvästi näkyä internetin sosiaalisissa verkostoissa. Osa ehdokkaista mainostaa itseään ja ajatuksia ja muiden verkostojen avulla. Myös nuorten suosima Irc-galleria aktivoi jäseniään kuntavaaleihin.
Aktiivisimmat ehdokkaat ovat onnistuneet rekrytoimaan Facebookin tukiryhmiinsä satoja jäseniä. Aktiivien joukossa on paljon nuoria, mutta myös keski-ikäisiä.
Kuntavaalit eivät ole ensimmäiset vaalit, joissa hyödynnetään sosiaalista mediaa. Tampereen teknillisen korkeakoulun tutkija Antti Kaakinen on tutkinut netin sosiaalisia verkostoja ja kertoo, että ilmiö näkyi selvästi jo viime eduskuntavaaleissa. Irc-galleria perusti silloin oman vaalikoneensa, joka löi itsensä läpi ja sai noin 200000 käyttäjää.
Palvelun käyttäjien keski-ikä on 20 vuoden nurkilla, joten äänestysikäisiä on jo kaksi kolmasosaa, vaikka julkisuudessa galleria on saanut teinileiman. Varttuneempien keskuudessa verkostoituminen löi itsensä läpi viime vuoden syksynä, Facebookin käytön yleistyessä Suomessa. Nyt kuntavaalit ovat saaneet aikaan lisää liikettä.
Kaakinen arvelee, että mistään järjestelmällisestä vyörystä verkostoihin ei kuitenkaan voi vielä puhua. Ehdokkaista ovat nyt liikkeellä ne, jotka olivat jo aiemmin verkostoissa mukana.
- Ryhmiä voi käyttää tukiryhmän hamuamiskeinona. Ihmiset voivat sen kautta lupautua antamaan pienen työpanoksen. Ehkä se suurin hyöty ryhmistä tai statustiedoista on se, että pystyy sanomaan, että hei, olen ehdokkaana. Sen kertominen on tärkeää.
Kaakinen arvelee, että sosiaalisten verkostojen käyttö kampanjoissa on tullut jäädäkseen. Netin käyttö kasvaa ja laajenee jatkuvasti, mikä näkyy myös vaaleissa.
- Siellä missä ihmiset liikkuvat, siellä kampanjoidaan.Nettiin on mentävä


Sulake Oy:n viestintäpäällikkö Matti Kari kertoo Irc-gallerian avaavan kuntavaalikoneensa keskiviikkona. Kone on tehty yhteistyössä Allianssin ja Helsingin kaupungin Nuorten Ääni-palvelun kanssa, ja kysymykset suurelta osin kerätty jäseniltä.
- Olemme jo saaneet kehuja ehdokkailta, että meidän koneemme kysymykset ovat niin paljon käytännönläheisempiä, Kari kertoi.
Karin mukaan palvelun tavoitteena on aktivoida nuoria, joista hyvin moni pitää äänestämistä hankalana ja turhana. Eduskuntavaalikoneen hyvien tulosten jälkeen hän pitää selvänä, että Irc-galleria jatkaa poliittisten aiheiden esilläpitoa. Karilla on myös selvä näkemys siitä, miten poliittista osallistumista pitäisi jatkossa edistää.
- Viime vaalien jälkeen järjestettiin gallupeja, että äänestitkö. Niistä jotka eivät äänestäneet, 75 prosenttia sanoi että olisi äänestänyt, jos olisi voinut tehdä sen netissä, Kari kertoo.
Hänestä on siksi demokratian ja osallisuuden nimissä välttämätöntä, että nettiäänestäminen otetaan käyttöön Suomessakin. Tulppana ovat tosin suuret puolueet, joilla voi olla hyviä syitä pelätä asemansa puolesta.
- Totta kai valtasuhteet muuttuisivat. Kolmesta valtapuolueesta vain kokoomus saa minkäänlaista suosiota nuorten keskuudessa, Kari myöntää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Talvikausi lähenee Laajavuoressa – ensilumenlatu voi avautua jo ensi viikolla, laskettelukausi pitenee kuukaudella

Harjavallan rikosepäily koveni: Teinityttöä epäillään murhan yrityksestä

Presidentti Niinistö tapasi Japanin pääministerin – keisari Naruhiton kruunajaiset huomenna

Miestä puukotettiin asunnossa Pupuhuhdassa – 21-vuotiasta naista epäillään tapon yrityksestä

Johan Bäckman esitteli pronssisoturia MV-oikeudenkäynnin aluksi – syyttäjän mukaan hän ja MV-julkaisun perustaja tekivät toimittaja-kirjailijan elämästä piinaa

Nainen harmistui, kun sakko napsahti tuulilasiin kuuden minuutin kauppareissulla – yhä useamman kaupan parkkiaikaa rajoitetaan kiekoilla Jyväskylässä

Näin liikkumissuositukset muuttuivat: Jo kahvikupin hakemisesta löntystellen saa liikkumispisteitä

Yön uutiskooste: Joka neljäs nuori on kokeillut sähkötupakkaa, EU valmis siirtämään brexitin takarajaa helmikuulle

Yläkouluun menevistä tytöistä 70 prosenttia saanut papilloomarokotteen – paikalliset erot suuria

Uutisanalyysi: Aktiivimallin leikkuri poistuu, mutta moni muu vaalilupaus jäi – Opintorahan satanen kuihtui, poliisien ja pakolaisten määrät kaukana luvatusta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.