Kuntavaalit siirtyvät huhtikuulle

Kunnallisvaalit järjestettäneen jatkossa huhtikuussa. Muutos sisältyy jo uuden kuntalain luonnokseen, joka on parhaillaan kunnissa lausuntokierroksella.

Kuntalain luonnoksen mukaan kunnanvaltuustot aloittavat toimikautensa aina kesäkuun alussa. Muutoksen taustaoletuksena on, että vaalit järjestetään runsasta kuukautta aiemmin huhtikuussa.

Vaalipäivästä säädetään vaalilaissa, jonka vaalipäiviä koskeva muutos on parhaillaan valmistelussa. Muutosta valmistellut työryhmä luovuttaa asiaa koskevan mietintönsä lähiviikkoina hallitukselle.

Vaalipäivän siirtämistä huhtikuulle on perusteltu muun muassa sillä, että valtuustojen ote vallankäytöstä paranee, kun toimikausi alkaa keskeltä kalenterivuotta. Näin valtuustot pääsevät heti muotoilemaan toimintakautensa talousarvioita. Nykyään tammikuussa aloittavat valtuustot istuvat toimikautensa aluksi ikään kuin valmiiksi katettuun pöytään, kun edellisen kauden valtuusto on juuri ehtinyt hyväksyä kunnan talousarvion.

Eduskuntavaalit järjestetään jo nyt huhtikuussa. Kun kuntavaalit järjestettäisiin samaan aikaan mutta eri vuosina, olisi kansalaisten helpompi hahmottaa poliittista kalenteria.

Myös presidentinvaalin ajankohtaa on tarkoitus siirtää kevääseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.