Kuntavaalit siirtyvät huhtikuulle

Kunnallisvaalit järjestettäneen jatkossa huhtikuussa. Muutos sisältyy jo uuden kuntalain luonnokseen, joka on parhaillaan kunnissa lausuntokierroksella.

Kuntalain luonnoksen mukaan kunnanvaltuustot aloittavat toimikautensa aina kesäkuun alussa. Muutoksen taustaoletuksena on, että vaalit järjestetään runsasta kuukautta aiemmin huhtikuussa.

Vaalipäivästä säädetään vaalilaissa, jonka vaalipäiviä koskeva muutos on parhaillaan valmistelussa. Muutosta valmistellut työryhmä luovuttaa asiaa koskevan mietintönsä lähiviikkoina hallitukselle.

Vaalipäivän siirtämistä huhtikuulle on perusteltu muun muassa sillä, että valtuustojen ote vallankäytöstä paranee, kun toimikausi alkaa keskeltä kalenterivuotta. Näin valtuustot pääsevät heti muotoilemaan toimintakautensa talousarvioita. Nykyään tammikuussa aloittavat valtuustot istuvat toimikautensa aluksi ikään kuin valmiiksi katettuun pöytään, kun edellisen kauden valtuusto on juuri ehtinyt hyväksyä kunnan talousarvion.

Eduskuntavaalit järjestetään jo nyt huhtikuussa. Kun kuntavaalit järjestettäisiin samaan aikaan mutta eri vuosina, olisi kansalaisten helpompi hahmottaa poliittista kalenteria.

Myös presidentinvaalin ajankohtaa on tarkoitus siirtää kevääseen.

Uusimmat

Kotimaa

Valtion omaisuutta on pantu lihoiksi jo aiemmin miljardien edestä – Tuloja on käytetty hankkeisiin ja yleisiin menoihin

Hallitusneuvottelijat vaitonaisia omaisuuden myynnistä: "Eri kausilla toimitaan eri tavoin, se on se periaate"

Ylen mittaus: Kokoomus eurovaaleissa suosituin puolue, vihreät ja perussuomalaiset kisaavat kakkossijasta

Nuoret stressaavat alavalintaa ja iso osa pitää välivuoden – yliopiston suosio säilyy, mutta moni uskoo, että pelkkä koulutus ei takaa töitä

Biseksuaali nainen saa usein kevytkenkäisen leiman: "Ajatellaan helposti, että hän on kiinnostunut enemmän kuin yhdestä ihmisestä"

Rahavääntö jatkuu hallitusneuvotteluissa, seuraavaksi aletaan karsia työryhmissä tehtyjä ehdotuksia

Kesäsää katoaa, lämpö putoaa alle ajankohdan keskiarvon

Britanniassa ja Hollannissa äänestetään jo tänään EU-vaaleissa – tuloksia ei ole luvassa ennen sunnuntaita, jolloin suurin osa jäsenmaista äänestää

Ylöjärvellä syttynyt hallipalo näkyi liekkimerenä Tampereen keskustaan saakka

Lastensuojeluyksikössä Mänttä-Vilppulassa syttyi tulipalo, ohjaaja sai pelastettua kaikki lapset ulos –  "Evakuointi onnistui häneltä todella hyvin", palomestari kehuu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.