Kuntien säästöt hiljensivät ensikodit, isien osuus asukkaista kasvanut

Ensikotien asukasmäärät olivat alkuvuonna huomattavasti vuoden takaista alhaisemmat. Vauvaperheiden ongelmat eivät kuitenkaan ole vähentyneet, vaan kunnat ovat vähentäneet palveluiden ostamista ja pyrkivät hoitamaan perheiden ongelmat muilla keinoin.

– Vaihtelee kunnittain, jätetäänkö perheet avohuollon tai perheneuvolan varaan, Ensi- ja turvakotien liiton toimitusjohtaja Ritva Karinsalo sanoo.

Kunnat pyrkivät nykyään entistä hanakammin parin viikon kuntoutuksiin.

– Lyhyessä ajassa koetetaan hoitaa isoja ongelmia, mutta se vain ei valitettavasti onnistu.

Keski-Suomen ensikodissa pohditaan vaihtoehtoja laitoshoidolle.

– Ympärivuorokautisen hoidon vaihtoehdoksi pitää ruveta miettimään avohuoltoa, ja myös organisatorisia uudistuksia on tehtävä, toiminnanjohtaja Eija Paloheimo sanoo.

Helsingin ensikodissa asukaskato johti yt-neuvotteluihin, mutta muualla Suomessa toiminnan supistamiselle ei ole tarvetta.

– Jos lastensuojelun asiakkailla arvioidaan olevan ensikotihoidon tarve, he menevät sinne. Toki se, että perhe asuu kotona ja käy vaikka joka päivä kuntoutuksessa, on halvempaa kuin ympärivuorokautinen laitoshoito, Helsingin johtava sosiaalityöntekijä Sanna Teiro sanoo.

Ensi- ja turvakotien liiton ylläpitämiä ensikoteja on kymmenen. Isien osuus ensikotien asukkaista on viime vuosina kasvanut huomattavasti. Viime vuonna ensikodeissa asui 335 lasta, 284 äitiä ja 87 isää. Ensikodeissa asuu myös isiä kaksin lapsensa kanssa.

Helsingin ensikodissa perheensä kanssa asuvalle Pasille, 39, oli itsestään selvää lähteä vaimonsa ja pienen poikansa mukaan.

– Eihän Elina olisi pärjännyt yksin.

Lue lisää sunnuntain 6.7. Sunnuntaisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.