Kuntien väliset erot kiinteistömaksuissa merkitsevät asunnonomistajille satasia vuodessa – vertailussa Keski-Suomen kallein oli Laukaa ja edullisin Jämsä

Kuntakohtaisesti määräytyvät kiinteistökustannukset ovat pysyneet tänä vuonna Keski-Suomessa keski­määrin viime vuoden tasolla.

Tämä käy ilmi Keski-Suomen Kiinteistöyhdistyksen selvityksestä, jossa on vuodesta 2005 alkaen verrattu taloyhtiöiden kiinteistöveroja, kaukolämpö-, sähkö-, vesi-, jätevesi- ja jätehuollon kustannuksia Jyväskylän keskustassa ja Vaajakoskella, Jämsässä, Keuruulla, Laukaassa, Muuramessa, Saarijärvellä, Viitasaarella sekä Äänekoskella.

– Kaksi vuotta sitten kuntakohtaisten kiinteistökustannusten nousun havaittiin hidastuneen. Nyt on ollutkin pari vuotta seesteistä, mutta pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna kustannukset ovat nousseet rajusti, Keski-Suomen Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Hannu Mähönen toteaa yhdistyksen tiedotteessa.

Kunnalliset kiinteistökustannukset ovat selvityksen mukaan nyt keskimäärin 2,64 euroa neliömetriltä kuukaudessa. Esimerkiksi 60 neliön asunnosta näitä kuluja maksetaan yhtiövastikkeessa keskimäärin 158 euroa kuukaudessa eli lähes 2 000 euroa vuodessa.

Vertailun suurimmat kustannukset ovat Laukaassa ja pienimmät Jämsässä. 60-neliöisen asunnon omistajalle kunnallisista kuluista kertyy vuodessa Laukaassa lähes 400 euroa enemmän maksettavaa kuin Jämsässä.

Taloyhtiöiden kunnalliset kustannukset pienenivät vertailupaikkakunnilla viime vuodesta selvästi vain Saarijärvellä, lähes neljä prosenttia. Tämä johtui kaukolämmön hinnanalennuksesta. Kustannukset laskivat hieman myös Jyväskylän keskustassa ja Viitasaarella.

Muissa vertailukunnissa kustannukset nousivat hieman. Eniten nousua oli Äänekoskella, sielläkin vain alle kaksi prosenttia.

Vuoteen 2008 verrattuna kunnalliset kiinteistökustannukset ovat nousseet vertailupaikkakunnilla keskimäärin lähes 50 prosenttia. Viitasaarella, jossa nousu on ollut suurinta, 60-neliöisestä asunnosta maksetaan näitä kuluja nyt lähes 750 euroa enemmän vuodessa kuin kymmenen vuotta sitten.

Kiinteistöliiton valtakunnallisen selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset nousivat 51 paikkakunnalla viime vuodesta keskimäärin 1,1 prosenttia.

Keski-Suomen tuloksia ei voi verrata valtakunnallisiin. Näissä kahdessa selvityksessä käytettiin toisistaan poikkeavia asuinkerrostaloja vakiomuotoisina indeksitaloina, joiden kustannuksiin vertailut perustuvat.

Kysy asumisesta. Kysymyksiä voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen uutiset@keskisuomalainen.fi. Keski-Suomen Kiinteistöyhdistys vastaa asiantuntijoiden avustuksella.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .