Jyhkeästä kartanosta kuulunut monenlaisia ääniä

Mikäli Kuokkalan kartanon seinät osaisivat puhua, ne kertoisivat tarinan jos toisenkin. Jyhkeällä kivitalolla on värikäs historia. Millaisia ääniä viehättävät seinät ovat vuosien varrella kuulleet?

Ilon kiljahduksia ja hurmion huokauksia, luultavasti, kun Wivi Lönnin piirtämä rakennus valmistui 1904. Unelmataloon muutti kauppaneuvos Julius Johnson. Hän asui siellä aina kuolemaansa, vuoteen 1923, saakka. Kartanon yläkerran salissa voi katsoa kauppaneuvosta edelleen silmästä silmään, muotokuvan välityksellä.

Kauppakirjojen kahinaa, kun Johnssonin perilliset luopuivat rakennuksesta 1946. Ostajan roolissa toimi Jyväskylän maalaiskunta.

Parkaisuja, tuskanhuutoja ja vauvantuoksuista onnentuhinaa. Kartano muuttui synnytyssairaalaksi, jossa maalaiskunnan äidit pyöräyttivät pienokaisiensa maailmaan aina vuoteen 1967 saakka. Moni on käynyt viime aikoina kahvilla entisessä synnytyssalissa.

Lotinaa ja litinää, esimerkiksi. Vuoden 1967 jälkeen kartano oli yliopiston hydrobiologisen laitoksen käytössä. Varmasti vetymolekyylien lumoissa kelpasi haukata happea mosaiikkilaatoitetulla parvekkeella. Sittemmin talo siirtyi kaupungin puisto-osaston ja nuorisotoimen käyttöön. Ajan oloon tilat valitettavasti rapistuivat.

Pauketta ja poraamista. Vuonna 1998 Kauko Sorjosen säätiö osti kartanon ja kunnosti sen entiseen loistoonsa. Remontin valmistuttua kaupunkilaiset pääsivät nauttimaan ylevässä ympäristössä taiteesta, konserteista, puutarhasta, veistoksista, kahvilan antimista ja pihatallin hevosista.

Kahvikuppien kilinä, onnentoivotukset ja nuijan pauke jatkuvat niin kartanon alakerran kahviossa kuin yläkerran juhlatiloissa. 

Vuonna 2010 Kahvila ja juhlapalvelu Wivin yrittäjä aloitti  Merja Hytönen.  Viihtyisissä kahvihuoneissa kelpaa nauttia palvelusta tyylihuonekaluilla istuskellen. Kartanon yläkerran tiloja voi vuokrata yksityis- ja yhdistyskäyttöön. Siellä luonnistuvat niin kokoukset kuin perhejuhlat.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .